Linkovi

Vejvoda: Poverenje uprkos nezadovoljstvu


Ivan Vejvoda, potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda u SAD.
Ivan Vejvoda, potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda u SAD.

Sa ozbirom na prisustvo i ocene medjunarodnih i domaćih posmatrača, teško je poverovati u optužbe o ozbiljnijim nepravilnostima na nedeljnim izborima u Srbiji, ocenjuje Ivan Vejvoda, potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda u SAD, dodajući da će poslednju reč dati Republička izborna komisija. Gostujući u Otvorenom studiju Glasa Amerike, Vejvoda je razmotrio stanje snaga na srpskoj političkoj sceni posle parlamentarnih izbora.

Glas Amerike: Šta mislite o optužbama SNS da je u nedelju došlo do velike kradje glasova?

Vejvoda: Pre svega, uz ogradu da je teško odavde iz Vašingtona tačno ceniti šta se dogadja, kao što su neki drugi rekli u toku današnjeg dana, zaista je veoma neobično da se ovakva stvar poteže četvrtog dana posle izbora, pogotovo u Srbiji gde su od 2000. naovamo izbori ocenjeni veoma visoko od strane OEBS-a u Beču, od svih relevantnih medjunarodnih ustanova, a najvažnije - od samih naših nevladinih organizacija poput CESID-a, koje zaista to prate, jer imaju one koji nadgledaju izbore svih ovih godina, tako da je teško poverovati da je bilo ozbiljnih nepravilnosti. U svakim izborima ih ima ali ne u ovoj meri, čini mi se, opet, s obzirom na to dobro iskustvo koje imamo. Naravno, poslednju reč ima Republička izborna komisija i treba da ispita ove optužbe.

Glas Amerike: Kako vidite same rezultate parlamentarnih i prvog kruga predsedničkih izbora?

Vejvoda: Složio bih se sa današnjom ocenom gospodje Milice Delević, to je i moje mišljenje, i drugi su to nakon izbora rekli - ova vladajuća koalicija je reizabrana na ovim izborima uprkos velikom nezadovoljstvu gradjana krizom, gubitkom posla, visokom stopom nezaposlenosti, posebno medju mladima, pa i nezadovoljstvom onim što ova vlada nije učinila, ipak je dato poverenje, s obzirom da se birači koji su glasali za tu opciju vide da je to ta koalicija koja vodi zemlju ka, pre svega, demokratskim reformama koje su neophodne da bismo dobili jedno uredjeno društvo, zasnovano na vladavini prava, a što samim tim vodi ka daljim evropskim integracijama, i mislim da je to jedan racionalan izbor uprkos tom nezadovoljstvu koje je po mnogo čemu i opravdano.

Glas Amerike: Neposredno posle izbora, veliku pažnju je privukla izjava ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da se možda ne zna ko će biti predsednik, ali se zna ko će biti premijer, što je protumačeno da je sam sebe proglasio za premijera već tada, možda nesmotreno, ali posle je došlo do postizanja sporazuma DS-a i SPS-a...

Vejvoda: Pa jeste, verovatno ponesen odličnim rezultatom koji je njegova stranka i koalicija postigla, ipak već sledećeg dana, u ponedeljak i utorak je došlo do jednog umerenijeg stava i načelnog dogovora da će koalicija koja je postojala biti ponovo sagradjena u možda nekom modifikovanom obliku, ali ono što su rekli glavni akteri mislim da stoji danas, da će ozbiljni razgovori, na osnovu tog načelnog dogovora, biti vodjeni tek posle drugog kruga predsedničkih izbora, kada će se tačno govoriti o sastavu koalicije, a naravno onda i podeli ministarskih resora i pre svega pitanju ko će biti novi premijer Srbije.

Glas Amerike: Šta očekujete u drugom krugu predsedničkih izbora?

Vejvoda: Već u svim anketama pre prvog kruga izbora mogli smo videti da je data prednost Borisu Tadiću kao kandidatu DS, uz tu malu prednost koju je imao, danas je objavljena anketa Ipsosa gde se vidi da gradjani očekuju sa 61% da će Boris Tadić da pobedi. Ono što je važno, i što svaka kampanja koja poziva gradjane da iskoriste to svoje pravo zna, jeste da bude velika izlasnost, jer radi se ipak o budućnosti Srbije i tome ko će da bude to lice Srbije, i čini mi se da je zato važno da izlaznost bude što veća, i da gradjani naprave jedan meritoran izbor.

XS
SM
MD
LG