Linkovi

Italija: U toku akcija spasavanja


Olupina nasukalog, italijanskog, luksuznog broda za krstarenje „Kosta Konkordija“
Olupina nasukalog, italijanskog, luksuznog broda za krstarenje „Kosta Konkordija“

Iz olupine italijanskog luksuznog broda za krstarenje „Kosta Konkordija“, koji se u petak uveče nasukao pored severne obale Italije, spasen je i treći preživeli, a broj nestalih je smanjen sa oko 40 na 15 putnika i članova posade.

Sa broda je danas, 36 sati posle havarije, evakuisan član posade i smešten u bolnicu sa prelomom noge. Južnokorejski bračni par, koji je na brodu provodio medeni mesec, juče je spasen sa broda bez povreda. Više od četiri hiljade ljudi se pripremalo za večeru kada je brod naleteo na stenje i prevrnuo se na bok.

Najmanje pet osoba, dva putnika iz Francuske, peruanski član posade i dva starija muškarca su poginuli, a više od 30 osoba je povređeno. Kapetan broda, Italijan Frančesko Sčetino je uhapšen i suočen sa optužbama za ubistvo iz nehata. Italijanske vlasti kažu da je on skrenuo brod sa kursa i potom ga napustio. Preživeli opisuju haotičnu i zastrašujuću evakuaciju.

Jedan od očevidaca, američki turista iz Arkanzasa, ispričao je da su neki od putnika morali da plivaju do obale. U toku je istraga koja treba da utvrdi razlog skretanja broda sa kursa. Kada je brod naleteo na stenje, putnicima je rečeno da obuku pojase za spasavanje i ukrcaju se u čamce.

Međutim, mnogi kažu da je korito broda bilo toliko nagnuto da čamci za spasavanje nisu mogli da se spuste u more. „Kosta Konkordija“ ima korito dužine 290 metara, 13 spratova, 13 barova, pet restorana, četiri bazena za plivanje i 500 luksuznih kabina sa balkonima.

XS
SM
MD
LG