Linkovi

Raspušten italijanski parlament


Odlazeći italijanski premijer Mario Monti
Odlazeći italijanski premijer Mario Monti

Italijanski premijer Mario Monti podneo je juče ostavku i još nije poznato da li će biti kandidat na izborima koji će biti održani krajem februara

Italijanski predsjednik Đorđo Napolitano raspustio je danas oba doma parlamenta, čime je otvoren put za održavanje izbora u februaru uz sve veću neizvjesnost u pogledu učešća odlazećeg premijera Marija Montija u, kako se očekuje žestokoj, predizbornoj kampanji.

Monti je juče podnio ostavku, nakon što je parlament odobrio njegov kontroverzni budžet. Njegova tehnokratska vlada prethodno je izgubila podršku stranke desnog centra Silvija Berluskonija "Narod slobode". Sam Berluskoni najavio je da će biti kandidat na izborima.

Već nedeljama se međutim spekuliše u pogledu Montijeve uloge na izborima, koji će biti održani 24. i 25. februara. Bivši evropski komesar, koji je postavljen prije godinu dana kako bi izbavio Italiju iz finansijske krize, pod sve većim je pritiskom da se kandiduje za drugi mandat.

Italijanski mediji su početkom nedelje izvijestili da će to biti slučaj. Njegova kandidatura je sada međutim neizvjesnija. Prema anketama, koalicija konzervativnih stranaka koju bi Monti mogao da predvodi, zauzela bi treće ili čak četvrto mjesto na izborima na kojima se očekuje da pobijedi Demokratska stranka Pjer Luiđija Bersanija.

Da li će se Monti kandidovati biće, medjutim, poznato tek sutra ujutro, za kada je planirana njegova redovna godišnja konferencija za novinare.
XS
SM
MD
LG