Linkovi

Ajped u italijanskim školama


Jedna srednja škola u Italiji odbacila je sve štampane udžbenike i zamenila ih tablet kompjuterima tipa ajped.

Srednja škola za stručno osposobljavanje Ikaros institut, nedaleko od Milana, veruje da učenje u digitalnom dobu zahteva digitalne metode.

U italijanskom gradu Grumelo del Monte srednjoškolci ne nose teške torbe u školu. Umesto toga, svako od njih ima svoj ajped. Ove jeseni, ta stručna škola postala je prva u Italiji koja je odbacila tradicionalne metode učenja i učenicima razdelila tablet kompjutere. U jednom odeljenju, buduće modne frizerke biraju stilove frizura na svojim ekranima. Učenica druge godine, Frančeska Mikeleti, priznaje da u početku nije bilo lako.

“Bilo je čudno koristiti ajped. Mnogi nisu znali kako. Neki nisu znali da kopiraju sa interneta. Ali na kraju smo se navikli i sada je mnogo bolje nego na prvoj godini”, kaže Frančeska.

Učenici ove škole povezuju književnost i matematiku sa praksom. Po završene tri godine dobijaju diplome profesionalca, a posle pet dobijaju diplomu srednje škole. Ali prelaz na digitalni metod bio je moguć samo zato što je Ikaros institut privatna škola.

Pokrajina Lombardija finansirala je taj projekat sa gotovo 6 miliona evra dok svaki student plaća godišnju školarinu od 700 evra. Prva stvar koju učenici moraju da nauče jeste da se tablet kompjuteri koriste za mnogo ozbiljnije stvari od druženja ili gledanja filmova. Alesandra Karencio je stručnjak Istraživačkog centra za medijske informacije i obrazovnu tehnologiju u Milanu.

Poznato je iz istraživanja, a ne samo iz zdravog razuma, da davanje tablet kompjutera nije dovoljno ako se ne promeni metod nastave. Ako nastavnici ne promene svoj pristup, ako učenici nisu aktivno uključeni, ako se nastava odvija samo unutar četiri zida, ništa se neće promeniti. Škola mora da postane laboratorija u kojoj učenici razvijaju kritički način razmišljanja”, kaže Alesandra Karencio.

Neki učenici pišu eseje na svojim uređajima dok drugi crtaju električne šeme. Budući šefovi kuhinja snimaju video o pripremanju specijaliteta. Doktor Dijego Sempio je dekan Ikaros instituta.

Ideja je da učenici budu aktivni učesnici obrazovnog procesa, a ne pasivni primaoci. Čini nam se da ajped može da poboljša taj potencijal jer omogućava potragu za informacijama na internetu u realnom vremenu. Omogućava da se pod nadzorom nastavnika rade grafički prikazi, tekst i video”, kaže Sempio.

Ikaros institut postao je primer na kome italijanski eksperti za obrazovnu tehnologiju ispituju koliko takav model nastave ispunjava očekivanja. U tu svrhu Istraživački centar za medijske informacije i tehnologiju obrazovanja će tri godine snimati svaki dan u toj školi. Naučnici se nadaju da će im to pomoći da sa sigurnošću zaključe da li su tablet kompjuteri zaista efikasan školski pribor.
XS
SM
MD
LG