Linkovi

Italija nudi evakuaciju državljana Srbije sa kruzera "Dajmond princes"


Arhiva - Kruzer "Dajmond princes" snimljen 13. februara 2020. u luci Jokahama, nedaleko od Tokija, Japan. (AP Foto/Jae C. Hong, archivo)
Arhiva - Kruzer "Dajmond princes" snimljen 13. februara 2020. u luci Jokahama, nedaleko od Tokija, Japan. (AP Foto/Jae C. Hong, archivo)

Vlada Italije ponudila je Srbiji da svojim avionom evakuiše i državljane Srbije, zajedno sa italijanskim, sa kruzera "Dajmond princes" koji se nalazi u japanskoj luci Jokahoma u blizini Tokija i na kome se nalazi oko 3.700 putnika i članova posade, među kojima su i 542 lica zaražena koronavirusom.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u sredu, šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je telefonom sa svojim italijanskim kolegom Luiđijem di Majom, budući da je Vlada Italije tokom noći poslala avion u Japan, kako bi evakuisala svoje državljane koji se nalaze na brodu, a Di Majo je ponudio da se Italijanima pridruže i srpski državljani.

Ambasada Srbije u Tokiju je u kontaku sa srpskim državljanima koji očekuju da u toku dana dobiju rezultate medicinskih testova i detaljna uputstva o mogućnostima napuštanja broda i daljeg putovanja, kaže se u saopštenju.

Dvoje srpskih putnika na brodu odlučiće, nakon dobijanja rezultata pregleda, da li će se vratiti italijanskim avionom ili će potražiti drugu mogućnost za odlazak iz Japana.

Dvanaestoro Srba, članova posade za sada ostaju na brodu i za njih počinje karantin tek nakon odlaska svih putnika sa broda, navodi se u saopštenju.

Stotine putnika počelo je u sredu da napušta kruzer "Dajamond Prinses" nakon dve nedelje karantina zbog zaraze koronavirusom.

I pored karantina, nije zaustavljeno širenje koronavirusa medju putnicima i članovima posade, što je izazvalo velike kritike, javila je novinska agencija AP.

XS
SM
MD
LG