Linkovi

Obalska straža spasila 6.500 migranata


Italijanska obalska straža spasila je u ponedeljak oko 6 i po hiljada migranata koji su putovali Sredozemnim morem iz Somalije i Eritreje.

Ta misija, pokrenuta sa severne obale Libije je rezultat zajedničke akcije italjanske obalske straže, Lekara bez granica i evropske agencije za kontrolu granica, Fronteks.

U sličnoj operaciji u nedelju je spaseno više od 1.100 migranata.

Međunarodna organizacija za migracije navodi da je oko 106 hiljada migranata uspešno stiglo do Italije, ali da je 2.726 usput izgubilo život.

"Izgrađeni zidovi umesto mostova"

Ove nedelje se inače navršava godinu dana od smrti Ajlana Kurdija – sirijskog dečaka čije je telo pronađeno na plaži u Turskoj, i objavljivanja njegove fotografije koja je ogromnom brzinom obišla svet i izazvala žalost i ponudu podrške sa svih strana planete.

Norveški savet za izbeglice, grupa za zaštitu ljudskih prava sa sedišem u Evropi, iskoristila je ovu godišnjicu za poziv evropskim liderima da “zaustave gubitke života” na svom pragu.

“Godinu dana od smrti Ajlana Kurdija prolivanje krvi pred vratima Evrope još je gore”, navodi predstavnik te grupe i dodaje da su umesto obećanja da će pratiti svoja moralna načela I izgraditi mostove, evropski lideri podigli zidove i postali deo potonuća.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, evropske zemlje su tokom 2015. primile više od milion izbeglica, što ipak nije dovoljno, smatra norveška organizacija.

Fotografija beživotnog tela dečaka koji leži na stomaku na turskoj plaži dok ga zapljuskuju talasi dovela je do ogromnog skoka donacija dobrotvornim i nevladinim organizacijama, koje pomažu da se izbeglicama i azilantima obezbede hrana, odeća i druga osnovna sredstva za život.

XS
SM
MD
LG