Linkovi

Istraga ubistva Afroamerikanca od strane policije


Amaterski snimak na kojem se vide dvojica policajaca kako drže Altona Sterlinga momenat pre nego što je upucan, Baton Ruž 5. jul 2016.
Amaterski snimak na kojem se vide dvojica policajaca kako drže Altona Sterlinga momenat pre nego što je upucan, Baton Ruž 5. jul 2016.

Amerikanci su danas protestovali zbog kontroverzne smrti 37-godišnjeg Afroamerikanca Altona Sterlinga, kojeg je navodno upucao policajac protekle noći u Luizijani. Odeljenje za građanska prava američkog sekretarijata za pravosuđe pokrenuće istragu o ovom ubistvu ispred prodavnice u Baton Ružu, čiji je snimak dospeo u javnost. Guverner Luizijane, Džon Bel Edvards ističe da će Sekretarijat za pravosuđe dobiti pomoć od Federalnog istražnog biroa kao i lokalne policije.

Uznemirujući snimak ubistva u Baton Ružu pokrenuo je proteste građana, koji kažu da je ovo još jedan u nizu primera policijske brutalnosti.

Kako navodi policija Baton Ruža, dva policajca došli su na poziv zbog muškarca koji poseduje oružje, i prišli 37-godišnjem Altonu Sterlingu, koji je prema izveštaju prodavao CD-ove ispred prodavnice.

Na amaterskom snimku izgleda kao da su se dvojica policajaca borila sa Sterlingom, a zatim je jedan od policajaca uzviknuo – pištolj. Potom je ispaljeno nekoliko metaka.

Guverner Luizijane Džon Bel Edvards je povodom ovog snimka rekao - “Ozbiljno sam zabrinut. Snimak je u najmanju ruku uzenirujući”.

Nadležni navode da je Sterling umro na licu mesta od posledica nekoliko rana od vatrenog oružja na grudima i leđima.

Policija je izdala saopštenje u kojem se navodi da su policajci bili ugroženi zbog pištolja ubijenog dodavši da se istraga nastavlja.

Vlasnik radnje ispred koje je došlo do ubistva navodno je dozvolio Sterlingu da prodaje stvari ispred njegove prodavnice, a prema zakonu države Luizijane građani mogu neskriveno da nose oružje.

Demonstranti u Baton Ružu su podigli glas za porodicu ubijenog Sterlinga.

“Kao majka, moram da podignem sina koji mora da pamti šta se dogodilo sa njegovim ocem. Više me boli njegov gubitak”, rekla je u obraćanju okupljenim demonstrantima majka Sterlingovog sina, Kvinijeta Mekmilijan.

Njihov sin, koji je stajao pored majke nije mogao da kontroliše emocije, a sestra ubijenog Altona Sterlinga, Minjon Sterling je rekla:

“Osećam da u većini slučajeva policija, neki od njih, ne želim da kažem svi, misle da mogu da rade ovakve stvari i da izbegnu odgovornost. On nije zaslužio da bude ovako upucan”.

Lokalni mediji izveštavaju da je broj demonstranata prešao 200, ali se očekuje da će reakcije porasti širom zemlje.

Inače #altonsterling već ima više od milion tvitova.

XS
SM
MD
LG