Linkovi

Obama osudio Trampov plan: To nije Amerika koju želimo


Predsednik SAD Barak Obama

Predsednik Obama obratio se naciji sa porukom da SAD ne smeju da iznevere svoje vrednosti pluiralizma, tolerancije i gradjanskih sloboda, jer bi to teroristima olakašalo regrutovanje novih pripadnika u Americi i svetu. Mnogi delovi govora bili su direktna osuda predloga republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa da se muslimanima zabrani ulazak u zemlju – pozivima koje je ponovio posle

Posle sastanka sa Savetom za nacionalnu bezbednost, predsednik Barak Obama je odlučno istakao da pozivi na zabranu ulaska muslimana u zemlju narušavaju principe američke demokratije. U jasnoj aluziji na Donalda Trampa, Obama je osudio “političare koji tvituju i bave se praznim pričama” i ujedno odbacio kritike na račun administracije i njega lično što ne koristi termin “radikalni islam”

"To je ključ, kažu nam. Ne možemo da pobedimo Islamsku državu dok ih ne nazovemo radikalnim islamistima. Šta bi se tačno postiglo tom oznakom? Šta bi se promenilo? Da li bi pripadnici Islamske države bili manje rešeni da ubijaju Amerikance? Da li bismo dobili više saveznika? Da li postoji neka vojna strategija kojoj to služi? Odgovor je – ništa od svega toga. Nazivanje neke pretnje drugim imenom neće pomoći da ona nestane.”

U istom govoru, predsednik Obama pozvao je Kongres da ponovo uvede zabranu prodaje automatskog oružja i oteža teroristima ubijanje Amerikanaca. Iz Bele kuće danas je takodje saopšteno da će predsednik u četvtak otputovati u Orlando da bi izrazio saučešće porodicama poginulih u nedeljom masakru.

Orlando je i dalje u žalosti zbog nedeljnog maskra u noćnom klubu… Jedan od preživelih, Endjel Kolon, koji je sa više metaka ranjen u noge, šaku i kuk, ispričao je kako ja napadač pucao i u tela na zemlji da se uveri da nema preživelih.

“Nisam mogao da hodam. Samo sam ležao dok su svi gazili, trčali preko mene, pokušavali da pobegnu. Čuo sam samo paljbu metaka. Ljudi su vrištali, pozivali u pomoć.”

Vlasti prikupljaju nove informacije o životu napadača - 29-godišnjeg Omara Matina. Veruje se da je bio ogorčen, nestabilan mladić radikalizovan zbog džihadističke retorike kojoj je bio izložen na internetu. Medjutim, došlo je do novog obrta u istrazi - posetioci gej kluba “Pulse” u kome je izvršen masakr, kažu da su često vidjali Matina u njemu u proteklih nekoliko godina.

"Napadač je dolazio u bar na redovnoj osnovi, ponekad nekoliko nedelja za redom, ponekad vikendima”, naveo je jedan od posetilaca.

Drugi kažu da su nailazili na Matina, koji se dva puta ženio a imao trogodišnjeg sina, na aplikaciji za razgovore i susrete homoseksualaca "Jack'd."

FBI je, takodje utvrdio da je Matin obilazio i druge lokacije u Orlandu kao moguće mete za napad – uključujući i zabavni park Dizni. Takodje se istražuje da li je Matin imao pomoć pri izvodjenju napada ali za sada nema takvih nagoveštaja.

Američki stručnjaci za upozoravaju da uprkos svoj pažnji i resursima koji se ulažu u borbu protiv terorizma, masakr na Floridi pokazuje da je i dalje izuzetno teško odgovoriti na pretnju koju predstavljaju individualni napadači – takozvani usamljeni vukovi.

XS
SM
MD
LG