Linkovi

UN: Istočnom Alepu preti potpuno uništenje


Specijalni izaslanik UN za Siriju izjavio je da bi istočni Alepo mogao da bude „potpuno uništen“ do kraja godine zbog „surovih, neprekidnih“ vojnih aktivnosti u gradu u kojem je zatočeno oko 275.000 civila.

Izaslanik UN Stefan de Mistura i njegov specijalni savetnik Jan Egeland izjavili su u Ženevi da je jasno da je u pitanju medjunarodna hitna situacija, posebno pošto su SAD i Rusija obustavile razgovore o tom pitanju.

"Niko ne može da porekne da smo u vanrednom stanju, budimo iskreni, u pogledu Sirije, Alepa I budućnosti ovog konflikta. Ono što se dogodilo ove nedelje – kada su dve kopredsedavajuće strane, SAD i Sirija, koje su vredno radila na postizanju prekid vatre o čemu lično mogu da posvedočim, nažalost odlučile da suspenduju svoje bilateralne razgovore o prestanku neprijateljstava – to predstavlja veoma ozbiljan korak unazad.”

Izaslanici su pozvali pobunjeničku grupu Al Nusra da razmisli o razaranju koje njihovi potezi donose sirijskim civilima. De Mistura je takodje kritikovao Rusiju zbog “prekomernog bombardovanja istočnog Alepa, čime se ugrožavaju civili u gradu zbog relativno malog broja pobunjeničkih boraca.”

U medjuvremenu, ekstremisti Islamske države su preuzeli odgovornost za bombaški napad duž sirijske granicesa Turskom, u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba, od kojih su većina opozicioni borci koje podržava Turska.

XS
SM
MD
LG