Linkovi

Bez snažnih reakcija na najavu severnokorejske raketne probe


Rastuće tenzije između Sjedinjenih Država i Severne Koreje zbog mogućeg testa interkontinentalne balističke rakete ne izazivaju snažne reakcije u Istočnoj Aziji.

U nedelju, Severna Koreja saopštila je da bi mogla da izvede test interkontinentalne balističke rakete (ICBM) u bilo kom trenutku na bilo kojij lokaciji, prenela je zvanična KCNA novinska agecija navode neimenovanog portparola Ministarstva spoljnih poslova.

Sekretar odbrane SAD Eš Karter odgovorio je nazvavši lansiranje ICBM "ozbiljnom pretnjom" Sjedinjenim Državama i da ne iskčljučuje mogućnost preduzimanja vojnih akcija sa ciljem obaranja rakete ukoliko pređe na teritoriju SAD ili američkih saveznika.

"Ukoliko bi došla, ukoliko bi bila pretnja po nas, da. Ukoliko bi postojao predvidiv udar na naše prijatelje ili saveznike, da, oborili bismo je", rekao je Karter.

Južna Koreja

U ponedeljak, Ministarstvo odbrane Južne Koreje sa žaljenjem je primilo severnokorejsku najavu ICBM testa i saopštilo da će biti posledica u smislu međunarodnih sankcija, ali nije komentarisalo moguću vojnu akciju SAD.

"Ukoliko Severna Koreja ignoriše naša upozorenja i lansira ICBM, suočće se sa jačim i oštrijim sankcijama i pritiskom, kako iz Severne Koreje, tako i iz međunarodne zajednice", rekao je portparol Ministrarstva odbrane Južne Koreje Mun Sang-Kjun.

XS
SM
MD
LG