Linkovi

Istinomer: Laž godine izjava da Vučić ne laže!


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prema rečima drugih "ne laže, niti je ikada išta slagao u svojoj političkoj karijeri" (Foto: AP Photo/Darko Vojinović)

Prema odluci čitalaca portala Istinomer, "Laž godine" u 2018. godini izgovorio je poslanik SNS Aleksandar Marković, rečenicom da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "ne laže, niti je ikada išta slagao u svojoj političkoj karijeri".

Sam predsednik Vučić je dobio trećinu negativno ocenjenih izjava čitalaca Istinomera, a u najužoj konkurenciji za "Laž godine" bila je njegova izjava "da je izabran uz najveću podršku u savremenoj istoriji".

Takođe, u igri za ovo "priznanje" bile su i izjave Vučićeve medijske savetnice Suzane Vasiljević "da mediji nisu podržavali Vučića u predsedničkoj kampanji", premijerke Ane Brnabić "da je dijalog sa Prištinom potpuno transparentan", kao i Siniše Malog "da niko ne gradi metro u gusto naseljenim delovima grada".

Poslanik SNS Aleksandar Marković, Foto: Glas Amerike
Poslanik SNS Aleksandar Marković, Foto: Glas Amerike

Bivši gradonačelnik i sadašnji ministar finansija Siniša Mali od 13 analiziranih izjava, za 11 je dobio negativnu ocenu, a samo za dve pozitivnu. U slučaju predsednika Srbije, od 36 izjava koje je Vučić dao i koje su analizirane, tri su dobile pozitivnu ocenu, a dve "nešto između".

Istinomer je ocenjivao ukupno 130 izjava političara u ovoj godini, i to u kategorijama istinitost, obećanje i doslednost:

"Javni prostor u toku ove godine u velikoj meri bio je obeležen neistinama, poluinformacijama, proizvoljnim i netačnim podacima. Akteri na političkoj sceni služili su se i podacima koje nije moguće proveriti, kao i činjenicama izvrnutim iz konteksta", navodi se u saopštenju Istinomera, pa je taj portal u metodologiju merenja tačnosti izjava uvrstio i ocene "neproverivo" i "zloupotreba činjenica".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG