Linkovi

Izrael i Turska obnovili diplomatske odnose


Demonstranti u Istanbulu nose transparent sa fotografijama poginulih aktivista
Demonstranti u Istanbulu nose transparent sa fotografijama poginulih aktivista

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izvinio se Turskoj za smrtonosni napad na turski brod 2010. godine, kada je poginulo devet aktivista

Tokom svoje posete Bliksom istoku predsednik Obama ostvario je i jedan veliki diplomatski uspeh, posredujući u potpunom obnavljanju diplomatskih veza između Izraela i Turske.

Naime, premijer Izraela Benjamin Netanjahu izvinio se za smrtonosni napad na turski brod 2010. godine u telefonskom razgovoru sa predsednikom vlade Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, posle čega su dve države izdale saopštenje i objavile da će ponovo razmeniti ambasadore.

U izraelskom saopštenju navodi se da se Netanjahu izvinio turskom narodu zbog žrtava tokom napada i izrazio žaljenje zbog pogoršanja bilateralnih odnosa dve zemlje. Erdogan je, kako se navodi u saopštenju iz njegove kancelarije, prihvatio izvinjenje. Takođe je postignut sporazum o nadoknadi štete.

Odnosi Izraela i Turske napeti su od maja 2010. kada su izraelski komandosi upali u brod Mari Mavmara, koji je prevozio pomoć za Palestince, i tom prilikom ubili devet turskih aktivista.
XS
SM
MD
LG