Linkovi

Izraelska vojna akcija u Siriji


Izraelski vojnik na straži kraj baterije raketnih presretača tipa "Gvozdena kupola", nedaleko od severnog izraelskog grada Haife

Sirija je saopštila da Izrael i njegove saveznike smatra odgovornim za navodni izraelski vazdušni napad na sirijski vojni cilj u blizini Damaska.

Sirija je saopštila da Izrael i njegove saveznike smatra odgovornim za navodni izraelski vazdušni napad na sirijski vojni cilj u blizini Damaska.

Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je pismo Ujedinjenim nacijama u kojem naglašava sirijsko pravo na odbranu svog suvereniteta i teritorije. Protest zbog navodnog izraelskog napada je upućen i komandantu mirovne jedinice Ujedinjenih nacija na Golanskoj visoravni.

Izrael niti potvrđuje, niti poriče ikakvu vojnu operaciju u Siriji. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun je izrazio „duboku zabrinutost“ zbog vesti o izraelskom vazdušnom napadu, ali je istakao da Svetska organizacija ne može nezavisno da proveri šta se dogodilo.

Američki i regionalni obaveštajni izvori su javili da je izraelska letelica juče pogodila konvoj koji se kretao prema Libanu i prevozio rakete, upućene po svemu sudeći organizaciji Hezbolah. Bela kuća je danas upozorila Siriju da ne prebacuje oružje Hezbolahu, dok je Rusija izrazila ozbiljnu zabrinutost povodom incidenta.

Rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da takva akcija, ukoliko bude potvrđena, predstavlja “neprovocirani napad” na jednu suverenu državu i kršenje Povelje Ujedinjenih nacija.

U javnosti su se pojavile različite verzije jučerašnjeg događaja. Prema izveštaju sirijskih vlasti izraelski avioni napali su jedan vojni istraživački objekat nedaleko od Damaska, ubivši dvoje ljudi.

Izraelski i zapadni mediji izveštavaju o različitim metama napada, u blizini sirijsko-libanske granice. Prema tim izveštajima meta napada je bio konvoj kamiona sa raketama namenjen šiitskoj miliciji Hezbolah, čije baze su u Libanu.

U svom današnjem saopštenju Hezbolah je osudio taj napad i izrazio “punu solidarnost” sa Sirijom.

Ni jedan od različitih izveštaja o napadu nije mogao da bude potvrđen iz nezavisnog izvora pa se i dalje ne zna da li je reč o jednom ili dva odvojena napada. Izrael nikada ne potvrđuje svoje vojne akcije za predupređivanje napada pa je i u ovom slučaju odbio da kaže nešto o tome.

Proteklih nedelja izraelski funkcioneri su upozoravali da neće tolerisati bilo kakav transfer sirijskog naoružanja ekstremističkim organizacijama kao što je Hezbolah.
XS
SM
MD
LG