Linkovi

Izraelci skeptični povodom dogovora sa Iranom


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu vrlo je kritičan povodom sporazuma postignutog sa Iranom
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu vrlo je kritičan povodom sporazuma postignutog sa Iranom

Većina izraelskih analitičara smatra da će dogovor sbvetskih sila sa Iranom u vezi sa nuklearnim programom te zemlje doživeti neuspeh.

Izraelski lideri vide prelazni sporazum o iranskom nuklearnom programu kao loš sporazum koji ne doprinosi obustavi iranskih nastojanja na proizvodnji nuklearnog oružja. Izraelske analitičari su skeptični u pogledu njegovog uspeha.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odmah je osudio prelazni sporazum o iranskom nuklearnom programu, nazvavši ga istorijskom greškom koja čini svet daleko opasnijim mestom.

"Stoga Izrael nije obavezan ovim sporazumom. Mi ne možemo i nećemo dopustiti da se režim koji apeluje za uništenje Izraela domogne spredstava da postigne taj cilj. Nećemo dopustiti da Iran ima nuklearnu sposobnost", rekao je Netanjahu.

Izraelski predsednik Šimon Peres je bio pomirljiviji, primetivši da je ovo prelazni sporazum.

"O uspehu ili neuspehu sporazuma ćemo suditi prema rezutatima, a ne rečima. Voleo bih da kažem iranskom narodu: Vi niste naši neprijatelji i mi nismo vaši. Postoji mogućnost da se ovo pitanje reši diplomatskim putem. To je u vašim rukama. Odbacite terorizam", poručio je predsednik Šimon Peres.

Izraelski stručnjaci navode da ovaj sporazum ne smanjuje znatnu sposobnost Irana da proizvede nuklearno oružje. Bivši funkcioner Medjunarodne agencije za atomsku energiju, Efraim Askulai (iz Instituta za nacionalne bezbednosne studije) sumnja u predanost Irana.

"Iranci će produžavati pregovore sve dok vide šansu da to čine. Oni to već dugo rade. Oni su izvanredni pregovarači", upozorava Askulai.

Analitičarka Instituta za Nacionane bezbednosne studije, Emili Landau ukazuje da je jedino pitanje za Izrael da li Iran zaista odustaje od ambicija za proizvodnju nuklearnog oružja, što Iran demantuje.

"Ako postoji indikacija da se oni povlače iz toga, onda mislim da Izrael neće imati problem sa ukidanjem sankcija ili bilo čega drugog što medjunarodna zajednica razmatra da preduzme", kaže Landau.

Ona ne veruje da će se to desiti.

"U ovom trenutku ne verujem da bilo ko može da eliminiše iranski nuklearni program. On je ogroman i suviše raštrkan. Veliki deo toga je pod zemljom. Možda čak ima delova kojih medjunarodna zajednica nije svesna, koji su još uvek sakriveni", ističe Landau.

Stručnjaci navode da čak ni vojni napadi na iranske oružane instalacije verovatno ne bi okončali eventualni iranski nuklearni program. Oni ukazuju da je najbolje da se ta opcija koristi kao pretnja u cilju postizanja pregovornog rešenja.
XS
SM
MD
LG