Linkovi

Abas: Palestinci više nisu obavezani sporazumima sa Izraelom


Palstisnki predsednik Mahmud Abas se obraća Generalnoj skupštini UN-a
Palstisnki predsednik Mahmud Abas se obraća Generalnoj skupštini UN-a

Palestinski lider Mahmud Absas je danas obrativši se Generalnoj skupštini UN-a rekao da Palestina nije više obavezana sporazumima koje je postigla sa Izraelom.

Abas je istakao da Palestina zaslužuje puno članstvo u UN-u i priznanje države.

Palestinski lider je izneo te svoje zahteve uoči ceremonije podizanja palestinske zastave ispred svetske organizacije po prvi put. Ta zastava stoji pored zastava ostalih 193 zemalja članica UN-a.

On je apelovao na “one države koje nisu priznale državu Palestinu da to učine.”

Palestinski predsednik je obećao “daramatično” saopštenje pred svoj govor u UN-u.

Medjutim, analitičari su doveli u pitanje da li će njegov govor imati veliki uticaj u vreme kada je bliskoistočni mirovni proces daleko ispod na dnevnom redu medjunarodne zajednice.

“Mahmud Abas ima veliku stratešku dilemu, rekao je Džozef Olmert, izraelski politički insajder i vanredni profesor političkih nauka na Univerzitetu Južne Karoline “a to je kako učiniti palestinsko pitanje i posebno palestinske vlasti ponovo relevantnim, u periodu kada su goruća pitanja na Bliskom istoku Sirija, Irak, izbeglice i ISIS”.

I neki koji podržavaju palestinsku stranu nemaju mnogo nade da bi bilo šta što je Abas rekao moglo da udahne novi život prevazidjenom mirovnom procesu.

“Mislim da će to biti poput prošlih situacija – pokušaj da se podstakne uzbudjenje i entuzijazam oko govora koju su puka simbolika.”, istakao je Jusef Manajer izvršni direktor organizacije Američka kampanja za okončanje izraelske okupacije.

Palestinski lider je rekao samo da će njegov govor biti fokusiran na sporazum iz Osla postignut 1993. i, kako je naglasio, izraelska kršenja tog sporazuma poput izgradnje naselja i demoliranja palestinskih kuća. On je upozorio da bi nedavna eskalacija konflikta mogla da dovede do nove intifade.

XS
SM
MD
LG