Linkovi

Sukob u kompleksu džamije Al Aksa


Kompleks džamije Al Aksa
Kompleks džamije Al Aksa

Palestinci i izraelska policija su se danas sukobili u komplesku džamije al Aksa u Jerusalimu, pred Rošašanu, odnosno jevrejsku novu godinu.

Sukob je izbio pošto je policija ušla u taj kompleks tragajući za Palestincima koji su se zabarikadirali u džamiji ranije i bacali kamenice na policiju. Izraelske vlasti su koristlile suzavac i bacale šok bombe na palestinsku omladinu.

Jordan koji ima nadzor nad tom džamijom osudio je izraelski napad optuživši jevrejsku državu za "provokacije" i "pokušaje da promeni status quo" na jednom od najosetljivijih svetih mesta na Bliskom istoku.

U skladu sa tekućom strukturom na tom mestu, Jevreji mogu da ga posećuju, ali ne i da se tamo mole iz straha da bi to izazvalo zategnutost sa muslimanskim vernicima. Džamija je ponovo otvrena za posetioce po završetku današnjeg nasilja.

Nasilje na tom mestu eskalira jer su muslimani uznemireni posetama ne-muslimana i nastojanjem da se odobre jevrejske molitve u kompleksu ispred Al Akse, kojeg i jevreji i muslimani smatraju svetim mestom.

XS
SM
MD
LG