Linkovi

Ubijena tri komandanta Hamasa


Palestinci nose tela trojice visokih lidera Hamasa na pogrebu u Rafi, 21. avgust, 2014.
Palestinci nose tela trojice visokih lidera Hamasa na pogrebu u Rafi, 21. avgust, 2014.

Hamas je saopštio da su u izraelskim napadima u Pojasu Gaze ubijena tri visoka komandanta te grupe.

Izraelski ministar odbrane Moše Jalon izjavio je da je to važan obaveštajni i operativni uspeh izraelske armije i bezbednosne službe Šin Bet. Sahrani ubijenih komandanata Hamasa prisustvovale su hiljade Palestinaca u Gazi. Neki od njih su pucali u vazduh, dok je predstavnik Hamasa, Sami Abu Zuhri, rekao da uspešni izraelski napadi neće odvratiti tu organizaciju.

Funkcioneri navode da je u ranim jutrošnjim vazdušnim napadima u Rafi uništena jedna četvorospratnica i da je tom prilikom ubijeno najmanje još pet osoba.

„U 2:30 ujutru dok smo spavali oni su nas pogodili prvom raketom, a onda i drugom i trećom. Potom su usledile još 4 rakete. Nije bilo upozorenja, telefonskog poziva, ničega, iznenada kuća je pogodjena. Ljudi sada tragaju za telima, jer su zgrade teško oštećene i situacija ne bi mogla biti gora“, kaže stanovnik Rafe Haled Junis.

Portparol izraelske vojske je potvrdio ubistvo dvojice komandanata Hamasa, Mohameda Abu Šamalea i Raida Al Atara rekavši da su oni odgovorni za „terorističke napade na Izrael“, uključujući ubistva izraelskih vojnika i otmicu vojnika Gilada Šalita 2006.

Današnji bombaški napadi su deo onoga što je Izrael nazvao talasom vazdušnih udara na 20 ciljeva na palestinskoj teritoriji u odgovor na raketne napade Hamasa.

Juče su u jednom od izraelskih napada ubijeni supruga i sin lidera vojnog krila Hamasa Mohameda Deifa.

Savet bezbednosti UN-a juče je izrazio „duboku zabrinutost“ zbog nastavljanja nasilja, koje je koje je bilo obustavljeno tokom desetodnevnog primirja i mirovnih razgovora:

„Savet bezbednosti je apelovao na sukobljene strane da spreče dalju eskalaciju i odmah se dogovore o humanitarnom primirju. Članovi Saveta su izrazili duboku zabrinutost zbog gubitka života civila. Oni su ponudili punu podršku egipatskoj inicijativi i apelovali na umešane strane da nastave pregovore kako bi se hitno postiglo održivo i trajno primirje“, poručio je Mark Lajal Grant, britanski ambasador u UN.

Najmanje 2050 Palestinaca je stradalo od kako je Izrael 8. jula započeo ofanzivu kako bi obustavio raketne napade Hamasa i uništio tunele koje koristi ta grupa. Izrael je saopštio da su u sukobima poginuli 64 vojnika i troje civila.

XS
SM
MD
LG