Linkovi

Hamas prihvatio, Izrael odbio prekid vatre u Gazi


Kuće porušene u Gazi tokom izraelske ofanzive

Hamas je sa zakašnjenjem, danas prihvatio novi 24-časovni prekid vatre, ali je Izrel saopštio da će nastaviti da bombarduje tunele koje ekstremisti koriste za krijumčarenje oružje i boraca u jevrejsku državu.

Izrael nije smesta odgovorio na to saopštenje Hamasa, da će se slložiti sa novim prekidom vatre pre praznika Bajrama na kraju muslimanskog Ramazana. Hamas je prvobitno odbacio ponudu Izraela da produže jučerašnji prekid vatre, te su borbe smesta nastavljene.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio za CNN da Hamas krši sopstveni prekid vatre daljim lansiranjem raketa iz Gaze na Izrael.

Uz sve veći broj palestinskih civilnih žrtava u Gazi, Netanjahu je istakao kako shvata da svetsko javno mnjenje može da se okrene protiv Izaela tokom ovog dvadesetodnevnog konflikta. Medjutim on je obećao da će „Izrael preduzeti sve neophodne akcije da zaštiti svoj narod.“

Papa Franja je u govoru na Trgu Svetog Petra u Rimu, uputio apel za okončanje rata u Izraelu, Gazi, Iraku i Ukrajini. On je naveo užase koje prolaze deca izložena smrti ili prepuštena životu u ruševinama rata i rekao: „Molim vas zaustavite se. Svim srcem vas molim, vreme je da stanete. Stanite, molim vas.“

XS
SM
MD
LG