Linkovi

Kopnena ofanziva Izraela?


Izraelski vazdužni napadi na Pojas Gaze
Izraelski vazdužni napadi na Pojas Gaze

Izrael raspoređuje tenkove u blizini granice sa Gazom, dok armija poziva rezerviste zbog potencijalne kopnene misije.

Izrael je kako izgleda sve bliži kopnenoj ofanzivi da bi zaustavio palestinske raketne napade na Izrael. Ministar odbrane Moše Jalon je rekao da je jevrejska država spremna za kampanju protiv Hamasa u Gazi "koja neće biti okončana za svega nekoliko dana". Vojska je pozvala do 40.000 rezervista pored 1.500 već moblizovanih. S druge strane predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri je obećao da će se Palestinci suprostaviti izraelskom napredovanju i naglasio da je pokret otpora spreman.

Danas je primećeno nagomilavanje tenkova u blizini granice sa Gazom, a vojni predstavnik je rekao da armija poziva rezerviste radi potencijalne kopnene misije.

Vojska je saopštila da je rano jutros izvršila vazdušne i pomorske napade na 100 meta u Gazi, uključujući kuće i raketne lansirne rampe. Palestinci su izvestili da je poginulo najmanje 15 osoba, među kojima troje dece. Izrael je saopštio da je osam raketa pogodilo tu zemlju rano jutros, a da su ekstremisti ispalili preko 80 raketa juče.

„Zaista, tokom proteklih nekoliko sati, Izrael je bio meta učestalih raketnih napada iz pojasa Gaze od strane Hamasa. Trenutno preduzimamo neophodne preventivne mere kako bismo bili spremni za eskalaciju. Imamo trupe na terenu. Angažovali smo sve naše odbrambene mehanizme – gvozdenu kupolu i naše vazduhoplovne snage, kako bismo zaštitili i obezbedili civile u Izraelu. Danas je ovoj vatri izloženo blizu milion Izraelaca, i sirene za uzbunu su se oglasile dok razgovaramo“, naveo je portparol izraelskih odbrambenih snaga Piter Lerner.

Predsednik Barak Obama apelovao je na Izraelce i Palestince da, u ovom opasnom trenutku, „deluju razumno i uzdržano“. U članku objavljenom danas u izraelskom dnevniku Haarec, predsednik Obama je rekao da dve strane moraju da zaštite nevine i da ne koriste „osvetu i odmazdu“.

On je takodje naglasio da još uvek veruje da je moguće da Izrael i Palestinci postignu mir, nazvavši ga jedinim putem ka bezbednosti u Izraelu. Portparolka američkog Stejt departmenta Džen Psaki je danas rekla da je državni sekretar Džon Keri tokom proteklih dana razgovarao sa liderima obe strane, naglasivši potrebu da se smanje tenzije i nasilje.

„Kad god dodje do raketnih napada na Izrael, mi ih svakako osudjujemo i to činimo i u ovom slučaju. Nema mesta nasilju i povećanoj tenziji koje sada primećujemo na terenu. Ne smatramo da je to produktivno u mirnom društvu.“

Otmica i ubistvo trojice izraelskih tinejdžera i jednog palestinskog mladića doveli su do dalje eskalacije tokom protekle nedelje. I izraelski premijer Benjamin Netanjahu i palestinski predsednik Mahmud Abas su osudili te zločine i obećali da će kazniti odgovorne.

Izraelski istražitelji su juče saopštili da su trojica od šestorce osumnjičenih za ubistvo 16-godišnjeg Muhameda Abu Kdeira priznali zločin i ispričali vlastima kako su ga ubili. Veruje se da je taj palestinski mladić ubijen iz osvete za smrt trojice izraelskih momaka. Izrael krivi ekstremističku grupu Hamas za ubistvo izraelskih tinejdžera, dok Hamas to negira.

XS
SM
MD
LG