Linkovi

Izrael objavio imena zatvorenika


Majka jednog od palestinskih zatvorenika, koji je već 22 godine u zatvoru, sa njegovom slikom.
Majka jednog od palestinskih zatvorenika, koji je već 22 godine u zatvoru, sa njegovom slikom.

Većina Palestinaca koji treba da budu oslobodjeni su pritvoreni krajem 1980-tih i početkom 1990-tih za ubistva ili pokušaj ubistva Izraelaca

Izrael je objavio imena 26 već dugo pritvorenih palestinskih zatvorenika koje planira da pusti na slobodu kao gest dobre volje pred preksutrašnje izraelsko palestinske mirovne razgovore.

Rodjaci zatvorenika su slavili posle ove vesti. Većina Palestinaca koji treba da budu oslobodjeni su pritvoreni krajem 1980-tih i početkom 1990-tih za ubistva ili pokušaj ubistva Izraelaca, kao i Palestinaca osumnjičenih da su saradjivali sa Izraelom.
Palestinski ministar za pitanja zatvorenika, Isa Karage je nazvao planirano puštanje zatvorenika „značajnim dostignućem.“

„Mislim da je ovo dobar korak i da je to za nas važna stvar. Zatvorenici koji će biti pušteni na slobodu, većinom su osudjeni na doživotnu zatvorsku kaznu i proveli su preko 20 godina u izraelskim zatvorima. Mislim da je ovo važno dostignuće.“

Tih 26 zatvorenika su prvi od 104 koje se Izrael složio da će pustiti na slobodu u fazama u zavisnosti od napretka mirovnih razgovora pod pokroviteljstvom SAD.

Medjutim, rodjaci izraelskih civila koje su ubili pomenuti zatvorenici izrazili su zgroženost i tugu povodom tog poteza, nazvavši ga nagradom za terorizma.

Meid Indor, šef organizacije koja predstavlja izraelske žrtve palestinskih napada, nazvao je to srećnim danom za, kako je rekao, “palestinske teroriste”.

“Ubice nisu kažnjene. Oni su trebalo da budu osudjeni na smrtnu kaznu ili bar na doživotnu zatvorsku kaznu, a ne da izadju iz zatvora posle dvadeset godina kao pobednici. To je veoma tužan dan za porodice, za izraelsko društvo…”

Izrael je objavio imena rano jutros, što je pokrenulo 48-časovni period u kojem Izraelci mogu da podnesu peticiju najvišem sudu u zemji da blokira njihovo oslobodjenje. Medjutim, ne očekuje se da će sud intervenisati.

U medjuvremenu, Izrael je odobrio izgradnju gotovo 1.200 novih domova na okupiranim teritorijama koje Palestinci žele za svoju novu državu. Palestinci smatraju da taj potez ima za cilj da potkopa mirovni proces.
XS
SM
MD
LG