Linkovi

Izrael: 104 Palestinca će biti puštena na slobodu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu na današnjem sastanku kabineta u Jerusalimu
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu na današnjem sastanku kabineta u Jerusalimu

Izraelski premijer Netanjahu je prevazišao protivljenje u kabinetu kako bi danas izdejstvovao odobrenje o puštanju zatvorenika na slobodu

Izraelska vlada je odobrila puštanje na slobodu već dugo pritvorenih Palestinskih zatvorenika. To je odluka doneta tek nekoliko dana pre sastanka izraelskih i palestinskih funkcionera koji treba da se sastanu u pokušaju da ožive zastale mirovne razgovore.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je prevazišao jako protivljenje u okviru svog kabineta kako bi danas izdejstvovao odobrenje o puštanju zatvorenika na slobodu sa 13 glasova za i tri protiv sa dva uzdržana.

U skladu sa odlukom Kabineta, 104 palestinska zatvorenika će biti puštena na slobodu u četiri faze tokom perioda mirovnih razgovora pod pokroviteljstvom SAD sa palestinskom vladom predsednika Mahmuda Abasa.

Izraelska ministarka pravde, Cipi Livni, koja je glasala u korist njihovog puštanja naslobdu, saopštila je da će oslobodjenje biti sprovedeno samo ako se pokaže da su Palestinci „ozbiljan“ partner na planiranim pregovorima.

Vlada Mahmuda Abasa je kao preduslov za početak pregovora postavila oslobodjenje ovih dugo pritvorenih Palestinaca. Izraelski mediji su saopštili da su medju Palestincima i zatvorenici osudjeni za smrtonosne napade na izraelske civile i bezbednosne snage, koji su se odigrali pre više decenija.

Odluka izraelskog kabineta o puštanju ovih zatvorenika naišla je na protivljenje ultra-nacionalističkih ministara koji tvrde da bi to bila nagrada za „terorizam“. Netanjahu je saopštio da je to bila teška odluka za njega i porodice stradalih, ali neophodna u cilju obnove mirovnog procesa.
XS
SM
MD
LG