Linkovi

Protesti Palestinaca na Zapadnoj obali


Palestinci na sahrani Majasaru Abu Hamdijehu u Hebronu na Zapadnoj obali, 4. april, 2013.
Palestinci na sahrani Majasaru Abu Hamdijehu u Hebronu na Zapadnoj obali, 4. april, 2013.

Gnevni gradjani su se danas u Hebronu priključili pogrebnoj povorci na sahrani tog zatvorenika

Hiljade Palestinaca okupile su se na Zapadnoj obali radi sahrane zatvorenika, Majsara Abu Hamdijeha, koji je umro u izraelskom zatvoru, kao i dvojice mladića koje su izraelski vojnici ubili na ulici dok su protestovali zbog Hamdijehove smrti.

Gnevni gradjani su se danas u Hebronu priključili pogrebnoj povorci na sahrani tog zatvorenika. Palestinci optužuju Izrael za medicinski hehat zbog smrti tog 64–godišnjeg zatvorenika od raka grla dva dana ranije.

Izrael je saopštio da je Hamdijeh, inače težak pušac, bio lečen u zatvoru. On je bio na doživotnoj robiji zbog pokušaja ubistva tokom neuspelog bombaškog napada na jedan kafić u Jerusalimu 2002.

Izraelske vlasti su saopštile da su Palestinci sinoć napali izraelske vojnike Molotovljevim koktelima u blizini grada Tulkarma na Zapadnoj obali, što je navelo vojnike da otvore vatru. Palestinci tvrde da su dvojica mladića, stari 17 i 19 godina ubijeni hicima u glavu i grudi.

Ožalošćeni u gradu Anabta su na njihovoj sahrani pozivali na osvetu zbog ubistva dvojice mladića.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je optužio Izrael da pokušava da „podstakne haos“ i rekao da će biti odgovoran za podrivanje američkih nastojanja da se ožive palestinsko-izraelski mirovni pregovori. Američki državni sekretar Džon Keri treba da poseti Jerusalim naredne nedelje u nastojanju da oživi te pregovore.

Nezavisno od toga, takodje danas, palestinski ekstremisti u Pojasu Gaze ispalili su raketu na južni Izrael treći dan za redom. Izrael je dan ranije izvršio vazdušne napade na severni deo Gaze po prvi put od kako je, u novembru, prihvatio primirje sa ekstremistima Hamasa koji kontroliše tu teritoriju.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas je rekao da će Izrael „oštro“ odgovoriti ukoliko ekstremisti iz Gaze nastave sa raketnim napadima.
XS
SM
MD
LG