Linkovi

Poziv Izraelu da prekine izgradnju naselja


Novi izraelski projekat izgradnje naselja
Novi izraelski projekat izgradnje naselja

Savet za ljudska prava UN zaključio je da izraelska politika izgradnje jevrejskih naselja krši palestinska građanska prava

Istražitelji humanitarne agencije Ujedinjenih nacija pozvali su Izrael da prekine dalju izgradnju jevrejskih naselja i odmah započne proces povlačenja jevrejskih naseljenika sa palestinskih teritorija.

Izveštaj Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, koji je danas objavljen, rezultat je istraživanja pokrenutog prošle godine o posledicama jevrejskih naselja po građanska prava Palestinaca. Pomenuti savet je zaključio da izraelska politika izgradnje jevrejskih naselja krši palestinska građanska prava.

Izrael nije sarađivao u istraživanju. Izraelsko ministarstvo inostranih poslova kritikovalo je danas pomenuti izveštaj, nazivajući ga neosnovanim i kontraproduktivnim za mirovni proces.

Jevrejska naselja se grade na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu još od 1967. godine sa i bez dozvole izraelske vlade. U izveštaju se navodi procena da u tim naseljima danas živi oko 520 hiljada ljudi. Za tu izgradnju se takođe navodi da predstavljaju postupnu aneksiju koja onemogućuje stvaranje celovite države Palestine.
XS
SM
MD
LG