Linkovi

Prekid vatre izmedju Palestinaca i Izraela


Državna sekretarka Hilari Klinton i egipatski ministar inostranih poslova Muhamed Kamel Amr u Kairu najavili primirje izmedju Izraela i Palestinaca,
Državna sekretarka Hilari Klinton i egipatski ministar inostranih poslova Muhamed Kamel Amr u Kairu najavili primirje izmedju Izraela i Palestinaca,

Izrael I Palestinci postigli su sporazum o primirju koje je počelo u devet uveče po lokalnom vremenu.

Izrael i Hamas postigli su dogovor o prekidu vatre, uz posredovanje Egipta, saopšteno je pre nekoliko časova u Kairu. Primirje je stupilo na snagu u sredu uveče, nakon što su izraelski vojnici I ekstremisti iz Hamasa iskoristili poslednju priliku da razmene vatru. Stanovnici Gaze izašli su na ulice kada je započeo prekid vatre a neki su, slaveći, pucali u vazduh. Dopisnik Glasa Amerike Skot Bob javlja iz Gaza Sitija da su izraelski vazdušni napadi po svemu sudeći prestali.

Svemu je prethodila višečasovna grozničava diplomatska aktivnost u kojoj su učestvovali Egipat, SAD i generalni sekretar UN Ban Ki Mun. U Jerusalimu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu potvrdio je da je primirje sklopljeno, rekavši da je pristao na taj dogovor posle konsultacija sa američkim predsednikom Barakom Obamom. Prekidom vatre trebalo bi da budu okončani sukobi koji traju već nedelju dana, u kojima je do sada stradalo više od 140 Palestinaca i petoro Izraelaca.

Vest o postizanju primirja izmedju Izraela I Hamasa saopštio je u Kairu egipatski šef diplomatije Mohamed Kamel Amr, na zajedničkoj konferenciji sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton.

“SAD pozdravljaju sporazum o prekidu vatre u Gazi. Da bi ono važilo, raketni napadi moraju da prestanu”, poručila je Klinton.

Hilari Klinton je pohvalila novu vladu Egipta zbog preuzimanja ključne uloge u mirovnom posredovanju, navodeći da će SAD i Egipat nastaviti da zajedno rade na sledećim koracima u bliskoistočnom procesu.

Pre proglašenja primirja, danas je u centru Tel Aviva eksplodirala bomba u jednom gradskom autobusu. Povređeno je najmanje 27 ljudi, od kojih neki ozbiljno. Napad je izvršen u jednoj od najprometniji ulica u gradu, u blizini sudnice i preko puta ulaza u sedište Izraelske nacionalne odbrane.

Bio je to prvi napad izvršen u Tel Avivu od 2006. godine.

"Cela država Izrael je linija fronta. Kod nas ne postoje prve borbene linije, svi smo mi na frontu”, navodi rabin Jizrael Meir Lau.

Hamas nije preuzeo odgovornost za napad, ali ga je pozdravio kao odmazdu za pogibiju palestinskih civila.

"Hamas šalje čestitke na operaciji koja je izvršena u Tel Avivu. Smatramo da je to normalan odgovor za napad na porodicu Dalu, na palestinske žene i decu. Koristićemo sva moguća sredstva da zaštitimo palestinski narod, dok se suočavamo sa agresijom čije su mete palestinske žene i deca”, saopštio je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri.

Posle napada u Tel Avivu, usledili su novi snažni raketni i vazdušni napadi na Gazu. Palestinski lekari navode da je do sredine dana ubijeno najmanje 10 ljudi, među kojima i jedan dečak. Izraelska vojska je saopštila da je u noći između utorka i srede pogodila više od 100 ciljeva, a da su oko polovinu meta činili podzemni raketni bacači.

U intenzivnom diplomatskom posredovanju učestvovao je i generalni sekretar UN Ban Ki-mun, koji je danas posetio Ramalu na Zapadnoj Obali, gde je o konfliktu razgovarao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

“Sistem UN će organizovati svu neopohodnu humanitarnu pomoć onima kojima je potrebna. U isto vreme, važno je da se odvijaju održivi politički pregovori i dijalog. Pozvao sam predsednika Abasa da nastavi i ubrza mirovni proces”, poručio je generalni sekretar UN.

Ban je istakao svoje uverenje da je rešenje o dve države neophodno da bi se okončalo nasilje izmedju Izraela i palestinskih ekstremista.
XS
SM
MD
LG