Linkovi

Primirje između Izraela i Gaze?


Izraelski vojnik kraj tenka u blizini granice Izraela i Gaze

Izraelski i palestinski zvaničnici izneli su danas oprečne izjave o tome da li je postignut dogovor o prekidu vatre u Gazi.

Predstavnici Hamasa naveli su da će primirje stupiti na snagu krajem dana, dok je portparol izraelske vlade poručio da je ta objava preuranjena.

Dogovor o prekidu vatre u pojasu Gaze, postignut uz posredovanje Egipta, prvobitno su najavili zvaničnici Hamasa i Islamskog džihada.

“Objava će osigurati završetak kriminalnog rata, koji se vodi protiv Gaze. To je lekcija okupatorima da nikada više ne čine glupe akcije protiv Palestinaca. Takođe će pristati da okončaju opsadu Gaze”, saopštio je portparol Hamasa Favzi Barum.

Primirje je ranije najavio i egipatski predsjednik Mohamed Morsi, koji je saopštio da će se izraelska agresija protiv Gaze okončati tokom dana. Portparol izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, Mark Regev, saopštio je međutim da su pregovori još u toku. Regev je agenciji Rojters kazao da je objava primirja preuranjena i da će se izraelske vojne operacije u Gazi nastaviti paralelno sa diplomatijom.

Izrael je prethodno odložio odluku o kopnenoj ofanzivi, dok su intenzivirani diplomatski napori da se zaustavi obostrano raketiranje. Državna sekretarka Hilari Klinton večeras bi trebalo da doputuje u Jerusalim, gdje će se sastati sa izraelskim premijerom.

“Uvjeravam vas da će se sastati i sa palestinskim vlastima. Sjedinjene Države nemaju direktnu komunikaciju sa Hamasom, koji nije ispunio uslove koje smo postavljali više godina, da se odrekne terorizma i prizna pravo Izraela da postoji”, naglasio je zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost Ben Rouds.

Predsjednik Barak Obama, kako je danas saopšteno iz Bijele kuće, u međuvremenu je ponovo razgovarao sa egipatskim predsjednikom o situaciji u Gazi i pozdravio njegove napore da izdejstvuje primirje.

Sjedinjene Države i Izrael saopštili su da prednost daju diplomatskom rješenju krize u odnosu na kopnenu operaciju u gusto naseljenoj enklavi, u kojoj živi million i 700 hiljada Palestinca. Izraelski premijer je, na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, međutim poručio da će Izrael preduzeti akciju da zaštiti svoje građane.

“Ni jedna zemlja ne bi tolerisala raketne napade na njene gradove i civile. Izrael ne može da toleriše te napade. Ukoliko se diplomatskim putem može postići dugoročno rješenje, onda će Izrael biti voljan partner u takvom rješenju. Ako se međutim ispostavi da je snažnija vojna akcija potrebna da se zaustavi stalno raketiranje, Izrael neće oklijevati da uradi ono što je neophodno da bi zaštitio svoj narod”.

Ban ki-Mun je pak zatražio hitan prekid vatre.

“Dalja eskalacija bila bi opasna i tragična za Palestince i Izraelce i ugrozila bi cijeli region. Apelujem na sve da zaustave napade i okrenu se miru”.

U posjeti Pojasu Gaze boravili su i ministri inostranih poslova zemalja članica Arapske lige. Delegacija, u kojoj je bilo devet arapskih ministara predvođenih egipatskim šefom diplomatije, posle prelaska graničnog prelaza Rafa sastala se sa zvaničnicima Hamasa.

Iznad grada Gaze danas se uzdizao dim, nakon što je Izrael nastavio sa vazdušnim napadima na ciljeve u tom području. Izraelska vojska saopštila da je danas pogođeno više od 100 ciljeva u Gazi, među kojima su palestinski raketni bacači, tuneli za krijumčarenje i skladišta municije.

U vazdušnom napadu oštećena je i banka koju koristi Hamas. Prema navodima zdravstvenih zvaničnika, u današnjim napadima poginulo je pet osoba. U ofanzivi je do sada poginulo najmanje 110 Palestinaca, dok je oko 840 ranjeno, među kojima više od 200 djece.

Nastavljaju se i raketni napadi na Izrael. Jedna raketa, ispaljena iz područja Gaze, pogodila je područje Eskol. Poginuo je osamnaestogodišnji izraelski vojnik, što je četvrta izraelska žrtva od početka sukoba. Blizu Tel Aviva, pogođena je jedna zgrada i pričinjena šteta na jednom od stanova.

U Jerusalimu, sirene su se oglasile drugi put od početka nasilja. Raketa je, kako je saopšteno, pala u područje Vitlejema. U napadu nije bilo žrtava, niti je pročinjena materijalna šteta. Policija je navela da je do kasnog popodneva, iz Gaze ispaljeno više od 150 raketa. Veliki broj presretnut je zahvaljujući izraelskom anti-raketnom sistemu poznatom kao “Iron Dome”. Deset osoba u Izraelu je povrijeđeno.
XS
SM
MD
LG