Linkovi

Rasplamsava se sukob Izraela i Hamasa


Dim iznad Gaza sitija nakon izraelskog vazdušnog napada
Dim iznad Gaza sitija nakon izraelskog vazdušnog napada

Izraelska oklopna vozila raspoređuju se duž granice sa Gazom, dok najnoviji sukob postaje sve žešći, a mogućnost vojnog obračuna sve realnija

Nasilje na granici Izraela i Pojasa Gaze sve više eskalira. Tri Izraelca poginula su danas u raketnom napadu iz Gaze, tako da se broj poginulih na obe strane povećao na više od 15. Izraelska vojska u međuvremenu je saopštila da razmatra i kopnene operacije na tom području.

Izraelska oklopna vozila raspoređuju se duž granice sa Gazom, dok najnoviji sukob postaje sve žešći, a mogućnost vojnog obračuna sve realnija. Portparolka izraelske vojske Avital Libovic poručuje da su sve opcije na stolu, uključujući i kopnenu operaciju, da bi se kaznili oni koji ispaljuju rakete na Izrael.

"Pojedine rezervne jedinice su u stanju pripravnosti i trenutno razmatramo naredne korake. Izvodimo vazdušne napade na različite ciljeve, skrovišta raketa, skladišta, podzemne tunele koji se koriste za skladištenje raketa, kao i druge ciljeve.”

U jutrošnjem raketnom napadu Hamasa, poginula su tri Izraelca u jednom stambenom kompleksu 25 kilometara od granice. Dopisnik Glasa Amerike iz Jerusalima, koji se nalazi na terenu na jugu zemlje, prenosi da stanovnici ne napuštaju svoje domove, u očekivanju novih napada. Izraelski bezbjednosni zvaničnici upozoravaju građane da, ukoliko čuju sirene, potraže najbliže sklonište ili državnu instituciju.

Škole su zatvorene, kao i radnje blizu granice. Rakete su ispaljene je i na Tel Aviv, gde su se prvi put oglasile sirene posle Zalivskog rata 1991. Premijer Benjamin Netanjahu optužuje oružane grupe u Gazi za ratne zločine, uz tvrdnju da ne napadaju samo izraelske civile, već i da koriste Palestince kao ljudski štit.

“Važno je razumjeti jednu jednostavnu činjenicu. Nema moralne simetrije, moralne jednakosti između Izraela i terorističkih organizacija u Gazi. Teroristi čine dvostruki ratni zločin, pucaju na izraelske civile i kriju se iza palestinskih, dok Izrael preduzima sve mjere da izbjegne civilne žrtve.”

U izraelskim vazdušnim napadima na Gazu, do sada je poginulo najmanje 13 Palestinaca, među kojima su komandat oružanog krila Hamasa Ahmed al-Džabari i osam civila, uključujući i djecu. Ranjeno je najmanje 130 osoba. Palestinci na tom području takođe se skrivaju, dok ih Izraelci lecima upozoravaju da se drže podalje od zgrada i lokacija, koje kontroliše vojno krilo Hamasa. Lideri te organizacije u međuvremenu najavljuju eskalaciju sukoba.

“Oni vode pravi rat, u punom smislu te riječi. Uz svu mudrost i jedinstvo, izmijeniće se priroda sukoba zbog okupacije i približiti kraj ove agresije putem sve žešće borbe”, saopštio je portparol Favzi Barum.

Istaknuti član partije Fatah,Tafik Tiravi, poziva pak ogorčene rivale da se ujedine.

"Ovo što se događa u Gazi je zločin protiv našeg palestingskog naroda. Zato bi trebalo da budemo jedinstveni i okončamo palestinske podjele, direktnim pomirenjem.”

U Pojasu Gaze, kako tvrdi izraelska armija, pogođeno je 156 ciljeva od kojih su 126 raketni lanseri. Od početka operacije, na izraelsku teritoriju palo je 200 raketa.
XS
SM
MD
LG