Linkovi

Rasplamsava se sukob Izraela i Hamasa


Dim iznad Gaza sitija nakon izraelskog vazdušnog napada

Izraelska oklopna vozila raspoređuju se duž granice sa Gazom, dok najnoviji sukob postaje sve žešći, a mogućnost vojnog obračuna sve realnija

Nasilje na granici Izraela i Pojasa Gaze sve više eskalira. Tri Izraelca poginula su danas u raketnom napadu iz Gaze, tako da se broj poginulih na obe strane povećao na više od 15. Izraelska vojska u međuvremenu je saopštila da razmatra i kopnene operacije na tom području.

Izraelska oklopna vozila raspoređuju se duž granice sa Gazom, dok najnoviji sukob postaje sve žešći, a mogućnost vojnog obračuna sve realnija. Portparolka izraelske vojske Avital Libovic poručuje da su sve opcije na stolu, uključujući i kopnenu operaciju, da bi se kaznili oni koji ispaljuju rakete na Izrael.

"Pojedine rezervne jedinice su u stanju pripravnosti i trenutno razmatramo naredne korake. Izvodimo vazdušne napade na različite ciljeve, skrovišta raketa, skladišta, podzemne tunele koji se koriste za skladištenje raketa, kao i druge ciljeve.”

U jutrošnjem raketnom napadu Hamasa, poginula su tri Izraelca u jednom stambenom kompleksu 25 kilometara od granice. Dopisnik Glasa Amerike iz Jerusalima, koji se nalazi na terenu na jugu zemlje, prenosi da stanovnici ne napuštaju svoje domove, u očekivanju novih napada. Izraelski bezbjednosni zvaničnici upozoravaju građane da, ukoliko čuju sirene, potraže najbliže sklonište ili državnu instituciju.

Škole su zatvorene, kao i radnje blizu granice. Rakete su ispaljene je i na Tel Aviv, gde su se prvi put oglasile sirene posle Zalivskog rata 1991. Premijer Benjamin Netanjahu optužuje oružane grupe u Gazi za ratne zločine, uz tvrdnju da ne napadaju samo izraelske civile, već i da koriste Palestince kao ljudski štit.

“Važno je razumjeti jednu jednostavnu činjenicu. Nema moralne simetrije, moralne jednakosti između Izraela i terorističkih organizacija u Gazi. Teroristi čine dvostruki ratni zločin, pucaju na izraelske civile i kriju se iza palestinskih, dok Izrael preduzima sve mjere da izbjegne civilne žrtve.”

U izraelskim vazdušnim napadima na Gazu, do sada je poginulo najmanje 13 Palestinaca, među kojima su komandat oružanog krila Hamasa Ahmed al-Džabari i osam civila, uključujući i djecu. Ranjeno je najmanje 130 osoba. Palestinci na tom području takođe se skrivaju, dok ih Izraelci lecima upozoravaju da se drže podalje od zgrada i lokacija, koje kontroliše vojno krilo Hamasa. Lideri te organizacije u međuvremenu najavljuju eskalaciju sukoba.

“Oni vode pravi rat, u punom smislu te riječi. Uz svu mudrost i jedinstvo, izmijeniće se priroda sukoba zbog okupacije i približiti kraj ove agresije putem sve žešće borbe”, saopštio je portparol Favzi Barum.

Istaknuti član partije Fatah,Tafik Tiravi, poziva pak ogorčene rivale da se ujedine.

"Ovo što se događa u Gazi je zločin protiv našeg palestingskog naroda. Zato bi trebalo da budemo jedinstveni i okončamo palestinske podjele, direktnim pomirenjem.”

U Pojasu Gaze, kako tvrdi izraelska armija, pogođeno je 156 ciljeva od kojih su 126 raketni lanseri. Od početka operacije, na izraelsku teritoriju palo je 200 raketa.
XS
SM
MD
LG