Linkovi

Istorijski Izraelsko-palestinski susret


Prvi susret Palestinca oslobođenog iz izraelskog zatvora sa rođakom, 14. avgust 2013.
Prvi susret Palestinca oslobođenog iz izraelskog zatvora sa rođakom, 14. avgust 2013.

U Jerusalimu održani mirovni razgovori Izraela i Palestinaca što je izazvalo razne reakcije u regionu - od cinizma do izjava punih nade.

Izraelski i palestinski pregovarači sastali su se juče u Jerusalimu, posle pripremnih razgovora održanih pre dve nedelje u Vašingtonu. Medijima nije bio dozvoljen pristup ovom istorijskom nastavku pregovora. Očekivanja u regionu i svetu kreću se od cinizma do izjava punih nade.

Izraelska vlada je objavila samo kratak video snimak na kojem se vidi rukovanje izraelskih pregovarača Cipi Livni i Jicaka Malča sa palestinskim predstavnikom Saebom Erekatom, na nepoznatom mestu u Jerusalimu. Američki posrednik Martin Indik i američki ambasador u Izraelu Martin Šapiro viđeni su kako idu na sastanak.

Analitičarka američkog Instituta za mir Lusi Kercer-Elenbogen, smatra da pregovori izvan oči javnosti, imaju više izgleda na uspeh:

"Ako se smanji pritisak i javnost nema uvida u pregovore i nema velikih očekivanja, zainteresovanim stranama se omogućava da ozbiljno razgovaraju i preispitaju sva pitanja, i možda ostvare napredak“, kaže Kercer-Elenbogen.

Palestinci su juče proslavili povratak sunarodnika koji su se nalazili u izraelski zatvorima, a oslobođeni su veče pred pregovore. Petnaestorica Palestinaca se vratilo u pojas Gaze, a 11 na Zapadnu obalu.

Stanovnik Zapadne obale Nihad Džandija uhapšen je pre dve decenije.

"Uhapšen sam sa 16 godina i 24 sam proveo u zatvoru gde sam sanjao da doručkujem okružen porodicom. Danas sam najsrećniji na svetu, jer mi se san ispunio“, kaže Džandija.

Prema zvaničnim podacima Izraela, svih 26 oslobođenih Palestinaca služilo je kaznu zbog učešća u ubijanju Izraelaca, a većina ih je bila osuđena za ubistvo. Izraelci su protestovali protiv vladine odluke da oslobodi 104 zatvorena Palestinca. Međutim, u Jerusalimu, mnogi su pozdravili obnavljanje mirovnih pregovora, bez obzira na ishod.

"Verujem da su pregovori odlična ideja. Dobro je pregovarati. Dok se razgovara, ne puca se“, kaže jedna stanovnica Jerusalima.

Posle višedecenijskih sukoba, nema mnogo poverenja među pregovaračima. Neki Palestinci – koji prate postojano širenje izraelskih naselja na okupiranim teritorijama - sumnjaju u postizanje mira.

"Nema stvarnog partnera za mir. Dali smo im mnogo prilika da razgovaraju o miru sa našim vođstvom, i imamo pravo da živimo u miru, ali Izraelci ne žele da ostanemo na našoj zemlji“, smatra jedan Palestinac u Jerusalimu.

Neki su veći optimisti, kao što je palestinski taksista u Jerusalimu Fuad Atun:

"Već smo u miru, kada nema borbi i intifade, vlada mir. Neće biti razlike kada zavlada mir. Sve će biti isto. Svako ima svoju veru, dom, posao, i niko se ne bori.“

Na obe strane, građani žele da se niko ne bori, ali njihovi lideri izloženi su pritisku brojnih interesnih grupa.

Nekoliko sati pre jučerašnjeg sastanka, izraelska vojska je bombardovala dve lokacije u pojasu Gaze. Vojni funkcioneri su naveli da su uzvratili na prekjučerašnju raketnu vatru sa palestinske teritorije na jug Izraela.

Vođstvo Hamasa u pojasu Gaze, odbacilo je mirovne pregovore i kritikovalo palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, jer smatra da pruža ustupke Izraelu.
XS
SM
MD
LG