Linkovi

Netanjahu: Kampanja protiv Hamasa se nastavlja


Prizor iz naselja Beit Lahija na severu Pojasa Gaze posle izraelskog napada, 4. avgust 2014.
Prizor iz naselja Beit Lahija na severu Pojasa Gaze posle izraelskog napada, 4. avgust 2014.

Sedmočasovni ograničeni prekid vatre u Gazi kojie je proglasio Izrael je istekao, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je da će kampanja protiv ekstremista Hamasa biti nastavljena uprkos medjunarodnim zahtevima za prihvatanje trajnog primirja.

Netanjahu je izjavio da su izraeske snage blizu okončanja misije uništenja tunela Hamsa, ali da će vojna kampanja protiv te organizacije biti obustavljena tek onda kada Gaza bude demilitarizovana i kada bude obezbedjeno "trajno zatišje i bezbednost" za izraelske gradjane.

U medjuvremenu, dve strane su nastavile sa medjusobnim optužbama u pogledu kršenja primirja.

Prema palestinskim izvorima u Gazi, Izrael je izveo vazdušni udar na izbeglički logor Šati u kome je ubijena jedna osmogodišnja devojičica, dok je oko 30 ljudi ranjeno. Izraelska vojska je saopštila da proverava tačnost tih izveštaja.

U međuvremenu, u Jerusalimu je jedan Palestinac bagerom udario u autobus u incidentu koji je policija nazvala “terorističkim aktom.” Do napada je došlo dok se Izraelci i Palestinci uzajamno optužuju za kršenja sedmočasovnog humanitarnog prekida vatre, 28. dana otkako su počele borbe u Gazi.

Sedmočasovni humanitarni prekid vatre trebalo je da omogući Palestincima da pribave humantarnu pomoć i vrate se kućama. Izrael je danas takođe saopštio da su palestinski militanti ispalili četiri rakete iz Gaze na Izrael.

XS
SM
MD
LG