Linkovi

Izraelski policajac ubio nedužnog Eritrejca


Eritrejac koji je greškom ubijen u Izraelu na putu ka bolnici posle čega je preminuo, 18. oktobar 2015.
Eritrejac koji je greškom ubijen u Izraelu na putu ka bolnici posle čega je preminuo, 18. oktobar 2015.

Muškarac iz Eritreje podlegao je povredama nakon što su ga upucali izraelski policajci, koji su greškom mislili da je on izvršio napad na autobuskoj stanici, u kojem je drugi muškarac ubio izraelskog vojnika i ranio još desetoro ljudi.

Napad Palestinca, koji se odigrao u nedelju na centralnoj autobuskoj stanici u gradu Biršeba na jugu zemlje, najkrvaviji je incident koji se dogodio u poslednje više od dve nedelje koliko traje talas izraelsko-palestinskog nasilja, a tokom kojeg su živote izgubili osam Izraelaca i 31 Palestinac.

Izraelski bezbednosni zvaničnici su saopštili da je napad na autobusku stanicu izvršio 21-ogodišnji arapski državljanin Izraela, beduin iz južnog dela zemlje

“Da li treba da živim u svetu u kojem se plašim da napustim svoj dom i odem na posao ili u kupovinu? Sve me plaši i želim da policija preduzme nešto više i da svuda bude više pripadnika bezbednosti”, priča Sima Kosešvili koja je bila na mestu napada.

Napadač koji je ubio jednog izraelskog vojnika i ranio desetoro ljudi ubijen je na licu mesta, ali je tokom incidenta ubijen i migrant iz Eritreje, pošto je izraelski pripadnik bezbednosti pucao na njega misleći da je on napadač. Prisutni su, takođe misleći da je on izvršio napad, zatim šutirali Eritrejca u glavu, koji je samo došao da obnovi vizu. On je kasnije u bolnici preminuo od posledica ranjavanja vatrenim oružjem i ozleda koje su mu naneli prisutni.

"Mi smo u neprekidnoj borbi. Mislim da je jasno da ćemo pobediti, ali ova situacija ponekad prouzrokuje frikciju između građana na mestima napada. Građani koji su napadnuti reaguju na način na koji smo ponosni. Grupa koja se nađe na mestu napada trebalo bi da se evakuiše i da pusti nadležne da obavljaju svoj posao. Mi smo zemlja u kojoj vladaju zakoni. Niko neće uzme zakon u svoje ruke. To je pravilo broj jedan. Drugo, ovo čemu smo svedoci je kombinacija ekstremnog Islama i interneta. To je spoj Osame bin Ladena i Marka Zakerberga”, rekao je premijer Izraela, Benjamin Netanjahu povodom ubistva Eritrejca.

Policija je počela da diže zid između jevrejskog naselja Armon Hanaciva, i palestinskog sela Džabel Mukaber u istočnom Jerusalimu kako bi se sprečili mogući incidenti.

“Najbolji način da se opiše ovaj zid je aparthejd, već imamo aparthejd zid između nas i Zapadne obali, ali danas to je aparthejd zid u Jerusalimu. Oni hoće da razdvoje stanovnike Jerusalima. Već su napravili razdor među Palestincima na Zapadnoj obali i Jerusalimu i između susedstava u Jerusalimu i Svetog grada i džamije Al Akse”, kaže stanovnik istočnog Jerusalima Anan Matar.

Američki državni sekretar Džon Keri je izjavio da su napadi na nedužne civile “sramotni i neopravdani”, međutim on nije direktno optužio ni jednu stranu za nedavni porast nasilja.

Šef diplomatije Sjedinjenih Država trebalo bi odvojeno da se sastane sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u narednih nekoliko dana, a u međuvremenu je pozvao obe strane da pokažu uzdržanost od poteza koji bi mogli da eskaliraju u sukobe.

XS
SM
MD
LG