Linkovi

Izrael i Palestinci prihvatili novo primirje


Palestinski dečak na ruševinama groblja u Gazi, koje su bombardovale izraelske vojne snage, 10. avgust 2014.

Egipatski posrednici su izjavili da će primena novog primirja početi za nekoliko sati što će otvoriti put ka obnavljanju mirovnih pregovora u Kairu sa ciljem da se okonča sukob ekstremista Hamasa i Izraela.

Izrael i Palestinci su prihvatili egipatski predlog o novom trodnevnom prekidu vatre. Egipatski posrednici su izjavili da će primena novog primirja početi za nekoliko sati što će otvoriti put ka obnavljanju mirovnih pregovora u Kairu sa ciljem da se okonča sukob ekstremista Hamasa i Izraela.

Sličan 72-satni prekid vatre naglo je prekinut u petak kada je Hamas odmah po isteku primirja ispalio rakete na Izrael, na šta su izraelski vojnici odgovorili ponovnim napadom na Gazu

Egipat je bio posrednik ovog kao i prethodnog primirja. Izraelski pregovarači su napustili Egipat u petak kada je istekao prethodan 72-satni prekid vatre bez pomaka ka postizanju dugoročnog primirja.

Nešto ranije u nedelju, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da jevrejska država neće da se vrati mirovnim razgovorima u Kairu ukoliko pobunjenici iz redova Hamasa ne prestanu da raketiraju Izrael. N

Međutim, i pored toga što su se dve strane dogovorile o privremenom prekidu vatre, pre toga je došlo do nasilja. izraelski vojnici su ubili 11-godišnjeg dečaka u okupiranoj Zapadnoj obali kao odgovor na, kako su ga nazvali “nasilnu pobunu” u blizini Hebrona. Rođaci ubijenog dečaka kažu da se on igrao ispred svoje kuće kad je na njega otvorena vatra.

Za mesec dana izraelskih vazdušnih napada na Gazu ubijeno je više od 1.900 Palestinaca, uglavnom civila, a brojna naselja širom Pojasa Gaze su u potpunosti uništena.

U sukobima je poginulo 64 izraelskih vojnika i troje civila.

XS
SM
MD
LG