Linkovi

Netanjahu: Uložićemo dobru volju


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će njegova zemlja uložiti dobru volju, ali da neće biti naivna u nastojanjima da postigne mirovni sporazum sa Palestincima.

Netanjahu je danas izjavio da nije siguran da će mirovni pregovori uspeti, jer ima previše prepreka, skeptika i sumnjičavih. Medjutim, on je u govoru kojim se obeležava početak jevrejske nove godine, Roš Hašane, rekao da obe strane moraju da pokušaju da postignu mir.

Izraelski lider je takodje ukazao da pomenuti sporazum mora da bude zasnovan na bezbednosti i priznavanju Izraela kao jevrejske države.

Agencija Asošijeted pres navodi izjavu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da će tražiti od Sjedinjenih Država da 'intervenišu' po pitanju izraelskih naselja, što je jedna od najtežih prepreka u pregovorima dve strane.

Juče je izraelski ministar inostranih poslova Avigdor Liberman rekao da će njegova ultra-nacionalistička stranka Jisrael Beitenu blokirati svaki pokušaj da se produži moratorijum na izgradnju naselja na Zapadnoj obali. Desetomesečno zamrzavanje procesa izgradnje trebalo bi da se okonča 26. septembra.

XS
SM
MD
LG