Linkovi

Netanjahu odneo pobedu na izborima


Pošto su prebrojani gotovo svi glasovi, objavljeno je da je Netanjahuov Likud osvojio 30 mesta u parlamentu, ostavljajući iza sebe glavnog rivala, Cionističku uniju levog centra, sa 24 mesta.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da namerava da formira vladu u naredne 2 do 3 nedelje, što će ujedno značiti i početak njegovog četvrtog mandata na položaju predsednika vlade. Njegova konzervativna partija Likud osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima održanim u utorak.

Pošto su prebrojani gotovo svi glasovi, objavljeno je da je Likud osvojio 30 mesta u parlamentu, ostavljajući iza sebe glavnog rivala, Cionističku uniju levog centra, sa 24 mesta.

Netanjahu je proglasio pobedu nekoliko sati pre nego što su objavljeni krajnji rezultati.

"Suočeni smo sa velikim izazovima. Ne mogu duboko da ulazim u svaku temu, ali mogu da sigurnošću da kažem da su ispred nas diplomatski i bezbednosni izazovi", rekao je on.

Netanjahu je u kontaktu sa manjim političkim partijama, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta, kako bi formirao koaliciju koja bi imala većinu od najmanje 61 mesta. Odlučujuću ulogu mogla bi da odigra partija centra Kulanu sa svojih 10 mandata.

U međuvremenu, visoki palestinski zvaničnik Abdula Abdula izrazio je razočarenje izbornim rezultatima.

"Na žalost, izgleda da će Likud formirati iduću vladu što znači da će se nastaviti sa starom politikom. Netanjahu je bio vrlo jasan pred kraj predizborne kampanje kada je rekao da nikada neće dozvoliti osnivanje palestinske države, da se neće povući ni centimetar sa okupiranih palestinskih teritorija, i da će Jerusalim ostati ujedinjena prestonica Izraela što znači da su zatvorene sve opcije za mirovne pregovore", zaključio je Abdula.

Lider Cionističke unije Jicak Hercog, čija je partija osvojila 24 mandata, priznao je poraz i izjavio da je lično čestitao Netanjahuu preko telefona. Hercog je novinarima rekao i da će njegova stranka nastaviti da radi za izraelski narod kao član opozicije.

Netanjahu je ranije ove nedelje izjavio da nikada neće podržati formiranje palestinske države, promenivši tako stav koji je prethodno imao dok su dve strane vodile mirovne razgovore koji su na kraju ipak propali.

XS
SM
MD
LG