Linkovi

Izrael prezeo novu teritoriju


Izraelska granica sa Sirijom
Izraelska granica sa Sirijom

Izrael je saopštio da je izvršio aproprijaciju 400 hektara palestinske teritorije na okupiranoj Zapadnoj obali – što je najveće preuzimanje teritorije od strane Izraela u više decenija.

Britanska vlada je saopštila da će ta izraelska eksproprijacija velikog dela teritorije unutar okupirane Zapadne obale naneti „veliku štetu izraelskom položaju u medjunarodnoj zajednici. Britanski sekretar za inostrane poslove Filip Hamond je rekao da „Britanija osudjuje taj potez izraelske vlade".

To zemljište je u Etzion bloku u bilizini Vitlejema. Moglo bi da se koristi za izgradnju jevrejskih naselja i novi izraelski grad koji će se zvati Gevaot.
Izraelska grupa Mir sada koja se protivi izgradnji jevrejskih naselja na Zapadnoj obail, saopštila je da je to najveća „konfiskacija zemljišta“ od 1980tih.

„Umesto da pomaže palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu i umerenjacima u Palestinskoj vlasti, Netanjahu i njegova vlada čine upravo suprotno, donose odluku da prošire naselja i proglase tu zemlju državnom teritorijom. To je veoma negativna odluka i naneće štetu nastojanjima da se nastave pregovori i promoviše mirovni proces.“ kaže Jariv Openhajmer, predstavnik grupe Mir sada.

Izraelska armija je saopštila da proglašava tu teritoriju „državnom“ u skladu sa naredjenjima političkih lidera. To je reakcija na otmicu i ubistvo trojice izraelskih tinejdžera u junu u blizini Vitlejema.

Izrael je identifikovao trojicu Palestinaca kao osumnjičene. Ta ubistva i ubistvo jednog palestinskog tinejdžera iz odmazde podstakli su Izrael da započne nedavni sukob u Gazi sa Hamasom.

Vodeći palestinski pregovarač Saeb Erekat je osudio taj potez kao deo izraelskih zločina protiv palestinskog naroda i okupiranih teritorija.

Stejt department je nazvao izraelsko preuzimanje te teritorije „kontraproduktivnim“ za mirovna nastojanja i zatražio od Izraela da ponovo razmotri tu odluku.

XS
SM
MD
LG