Linkovi

Izraelska vojska zaplenila brod


Raketa na brodu koji je zaplenila izraelska mornarica, 5.mart, 2014.

Brod, pod panamskom zastavom, je uplovio u međunarodne vode Sudana I Eritreje bez pružanja otpora i očekuje se da će pod pratnjom za nekoliko dana stići u izraelskiu luku Eilat.

Izraelska vojska je danas zaplenila jedan teretni brod u Crvenom moru, koji je prenosio desetine savremenih raketnih sistema, koje je Iran pokušao da dostavi palestinskim militantima u pojasu Gaze.

Brod, pod panamskom zastavom, je uplovio u međunarodne vode Sudana I Eritreje bez pružanja otpora I očekuje se da će pod pratnjom za nekoliko dana stići u izraelskiu luku Eilat.

Predstavnik izraelske vojske Piter Lerner je izjavio da su se na brodu nalazile rakete dalekog dometa, sirijske proizvodnje tipa M- 302, koje imaju sposobnost da iz Gaze gađaju duboko u Izraelsku teritoriju, što bi značajno unapredilo vojnu sposobnost palestinskih militantnih grupa poput Hamasa.

Libanska militantna grupa Hezbolah je 2006. koristila iste rakete u ratu protiv Izraela.

Izrael navodi da je mesto utovara bilo u Siriji i da je operacija presretanja i zaplene, izvršena posle višemesečnih praćenja i prikupljanja obaveštajnih podataka.

Izraelska vojska navodi da je Iran pokušavao da zavara trag tako što je oružje poslato sa kontejnerima u kojima su bili džakovi cementa, prvo preko Iraka, a potom morskim putevima.

Na video snimku izraelske vojske vide se izraelski vojnici kako na brodu pregledju sanduke u kojima se nalaze rakete. Na snimku se vide i džakovi cementa bež boje na kojima na engleskom piše, proizvedeno u Iranu.
XS
SM
MD
LG