Linkovi

Izraelska vojska zaplenila brod


Raketa na brodu koji je zaplenila izraelska mornarica, 5.mart, 2014.
Raketa na brodu koji je zaplenila izraelska mornarica, 5.mart, 2014.

Brod, pod panamskom zastavom, je uplovio u međunarodne vode Sudana I Eritreje bez pružanja otpora i očekuje se da će pod pratnjom za nekoliko dana stići u izraelskiu luku Eilat.

Izraelska vojska je danas zaplenila jedan teretni brod u Crvenom moru, koji je prenosio desetine savremenih raketnih sistema, koje je Iran pokušao da dostavi palestinskim militantima u pojasu Gaze.

Brod, pod panamskom zastavom, je uplovio u međunarodne vode Sudana I Eritreje bez pružanja otpora I očekuje se da će pod pratnjom za nekoliko dana stići u izraelskiu luku Eilat.

Predstavnik izraelske vojske Piter Lerner je izjavio da su se na brodu nalazile rakete dalekog dometa, sirijske proizvodnje tipa M- 302, koje imaju sposobnost da iz Gaze gađaju duboko u Izraelsku teritoriju, što bi značajno unapredilo vojnu sposobnost palestinskih militantnih grupa poput Hamasa.

Libanska militantna grupa Hezbolah je 2006. koristila iste rakete u ratu protiv Izraela.

Izrael navodi da je mesto utovara bilo u Siriji i da je operacija presretanja i zaplene, izvršena posle višemesečnih praćenja i prikupljanja obaveštajnih podataka.

Izraelska vojska navodi da je Iran pokušavao da zavara trag tako što je oružje poslato sa kontejnerima u kojima su bili džakovi cementa, prvo preko Iraka, a potom morskim putevima.

Na video snimku izraelske vojske vide se izraelski vojnici kako na brodu pregledju sanduke u kojima se nalaze rakete. Na snimku se vide i džakovi cementa bež boje na kojima na engleskom piše, proizvedeno u Iranu.
XS
SM
MD
LG