Linkovi

Izrael: Hamas će platiti za ubistva


Fotografije ubijenih izraelskih tinejdžera Ejala Jifraha (L) , Gilada Šaara (C) i Naftali Frenkela

Desetine hiljada ljudi prisustvovale su danas sahrani trojice izraelskih tinejdžera Ejala Jifraha, Gilada Šaara i Naftali Frenkela, za čije je ubistvo i otmicu Izrael okrivio Hamas.

Izraelski predsednik Šimon Peres poručio je da će ubice biti pronađene i da će Izrael preduzeti oštre mere u cilju iskorenjenja terorizma.

Izrael je bombardovo desetine meta u Pojasu Gaze, koje se vezuju za Hamas, dan nakon što su na okupiranoj Zapadnoj Obali pronađena tela nestalih tinejdžera. Vojska međutim nije direktno povezala te napade, u kojima su povređene dve osobe, sa otmicama.

Izraelski kabinet je, kako navode zvaničnici, podeljen u pogledu opsega budućih akcija na Zapadnoj Obali i u Gazi, dok Sjedinjene Države i Egipat pozivaju na uzdržanost. Premijer Benjamin Netanjahu, koji je takođe govorio na sahrani, poručio je da će Hamas platiti za ubistvo tinejdžera.

Izraelski vojnici su nešto ranije aktivirali eksplozive u kući Amera Abu Ajše i domu Marvana Kavasme koji su, prema navodima Izraela, pripadnici Hamasa i osumnjičeni za otmicu tinejdžera. Ta grupa je inače odbacila tvrdnje da je umešana u nestanak tinejdžera.

XS
SM
MD
LG