Linkovi

Zaoštravanje situacije u Pojasu Gaze


Iz severnog dela pojasa Gaze ispaljene su granate ka Izraelu 24. oktobra 2012.
Iz severnog dela pojasa Gaze ispaljene su granate ka Izraelu 24. oktobra 2012.

Izraelska vojska tvrdi da je najmanje 68 raketa i minobacačkih granata danas pogodilo jug Izraela,

Nekoliko ljudi je ranjeno u eksplozijama desetina raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze na jug Izraela, dok su četvorica ekstremista iz Gaze poginula u izraelskim vazdušnim napadima. Izraelska vojska tvrdi da je najmanje 68 raketa i minobacačkih granata danas pogodilo jug Izraela, gde su oštećene kuće i ranjeni strani radnici koji rade na poljima pored granice Gaze.

Navodi se da je paljba počela sinoć, kada je nekoliko raketa palo na izraelsku teritoriju. Izraelske vlasti su iz predostrožnosti zatvorile škole na graničnom području. Izrael je kasno sinoć i danas izveo nekoliko uzvratnih vazdušnih napada na Gazu, u kojima su poginula četiri Palestinca, među kojima su tri pripadnika ekstremističke organizacije Hamas koja kontroliše Gazu. Nekoliko Palestinaca je ranjeno u tim napadima.

Hamas i manja ekstremistička organizacija pod imenom Komiteti narodnog otpora, preuzeli su odgovornost za raketne napade na Izrael, uz obrazloženje da je to odgovor na izraelsku agresiju. Juče ujutru, ekstremisti su aktivirali bombu pored granične ograde između Gaze i Izraela i ranili izraelskog vojnika.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da ća Izrael odlučno odgovoriti na taj napad. Članovi Hamasa su optužili Izrael da pokušava da se osveti Gazi zbog kratke jučerašnje posete katarskog emira. To je bila prva poseta Gazi nekog šefa države otkako je Hamas 2007. preuzeo vlast na tom području. Ekstremistička organizacija je saopštila da je poseta katarskog emira pobeda u njenoj borbi da prekine svoju političku i ekonomsku izolaciju.
XS
SM
MD
LG