Linkovi

Regionalne posledice izbora u Izraelu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sa članovima njegove stranke
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sa članovima njegove stranke

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, desničarski i umereno levičarski blok osvojili po 60 od ukupno 120 poslaničkih mesta u Knesetu.

Izraelska Izborna komisija je objavila da preliminarni rezultati pokazuju da je desničarska alijansa premijera Benjamina Netanjahua na jučerašnjim izborima pobedila i osvojila 31 mesto, ali da su značajan uspeh postigle centristričke i levičarske stranke, tako da je broj mesta koja su osvojili desničarski i levičarski blok praktično izjednačen.

Netanjahu obećava da će da sastavi široku koalicionu vladu, ali analitičari ne predviđaju veće promene izraelske politike u pogledu bezbednosti i glavnih regionalnih pitanja.

Koalicija partije Likud premijera Benjamina Netanjahua i desničarske partije Izrael bejtenu, odnosno Izraelski dom, proglasila je pobedu na jučerašnjim izborima. Saopšteno je da će od Netanjahua biti zatraženo da formira novu vladu. Prognoze su nagoveštavale znatan uspeh centrističkih partija, posebno stranke Ješ atid koju predvodi bivši televizijski voditelj Jair Lapid. Dobro su prošli i mladi desničarski političari. Analitičari kažu da sve to pokazuje da mnogi birači žele promenu.

Netanjahu je obećao da će rešavati socijalne i ekonomske probleme, koji su dominirali kampanjom. Međutim, naglasio je da se njegov stav prema regionalnoj bezbednosti neće menjati.

„Prvo, jaka bezbednost s obzirom na velike izazove sa kojima smo suočeni, a prvi izazov je bio i jeste, sprečavanje Irana da se dokopa nuklearnog oružja.“

Lilijan Brunsvik, koja je glasala u dobro stojećoj nemačkoj koloniji u Jerusalimu, kaže da joj je prvenstvena briga bezbednost.

„Želim da naša vlada štiti Izrael.“

Preliminarni rezultati pokazuju da je Netanjahuova koalicija izgubila najmanje 10 mesta u Knesetu. Abraham Diskin, profesor političkih nauka na Hebrejskom univerzitetu, kaže da je pomanjkanje progresa u rešavanju izraelsko-arapskog sukoba polarizovalo birače.

"Blizu 70 odsto birača veruje u dvodržavno rešenje. Oni podržavaju pregovore sa Palestinskom upravom. Ali takođe 70 odsto – ne istih 70 odsto – ne veruje da je moguće postići miroljubivo rešenje.“

U arapskoj zajednici Beit Safafa, Halil Salman kaže da ne očekuje mnogo od izbora.

„Ne očekujem da nova vlada bude bolja, ali se nadam da će možda biti bar malčice bolja.“

Politički komentator Dani Rubinštajn kaže da Izraelci brinu zbog pojave islamističkih lidera u komšijskim zemljama u okviru promena u arapskom svetu.

„Ono što se dogodilo u arapskom svetu, naročito u Egiptu i Siriji, pokazalo je Izraelcima da Arapima ne može da se veruje. Možemo da sklopimo sporazum sa režimom u Egiptu, ili režimom u Siriji, a onda se odjednom taj režim raspadne i dođe drugi režim.“

Kao rezultat, analitičari predviđaju da će održavanje moćnih bezbednosnih sposobnosti i dalje biti temelj izraelske strategije u regionu.
XS
SM
MD
LG