Linkovi

Izrael: Zatvorena biračka mesta


Izlazne ankete vodećih izraelskih televizijskih kanala pokazuju da su Netanjahuova partija Likud i savez levog centra laburiste Jicaka Hercoga izjednačeni.

U Izraelu su danas održani parlamentarni izbori, na kojima je premijer Benjamin Netanjahu pokušao da osvoji četvrti mandat na tom položaju. Izlazne ankete vodećih izraelskih televizijskih kanala pokazuju da su Netanjahuova partija Likud i savez levog centra laburiste Jicaka Hercoga izjednačeni, odnosno da su osvojili po 27 od 120 poslaničkih mesta u Knesetu.

Pojedini mediji navode da je Netanjahu odneo tesnu pobedu, odnosno da je osvojio 28 mesta nasuprot 27, koliko ima Hercog. Konačni rezultati bi trebalo da budu objavljeni sutra ujutro.

Izraelci su na biračka mjesta izašli rano i u velikom broju, zbog čega su izborni zvaničnici predvidjeli da bi odziv mogao da bude najveći u istoriji.

U Katamonimu, jerusalimskom susjedstvu u kojem živi radnička klasa, 74-ogodišnja Ester Dabul došla je da glasa u invalidskim kolicima.

"Svi bi trebalo da izađu i glasaju sa mnom. Dobro je glasati, da bi ljudi bili snažniji, da bi bili zajedno, ruka u ruci, jedno srce, jedna duša.”

Službenica Sari Levi, razvedena majka dvoje djece, kaže da su joj prioritet društveno–ekonomska pitanja.

"Zbrinjavanje bolesnih, starijih, onih sa stambenim problemima, mladih parova."

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da stranka Benjamina Netanjahua, Likud, za nekoliko mjesta zaostaje za savezom lijevog centra, koji predvodi lider laburista Jicak Hercog.

U pretežno arapskom susjedstvu, Beit Safafa, interesovanje birača povećale su četiri arapske stranke, koje su formirale “Ujedinjenu listu.” Prema anketama, taj savez bi mogao da ostvari treći najbolji rezultat na izborima. Za tridesetogodišnju nastavnicu Vafu Avad, ovo je poseban dan.

"Iskreno, glasam prvi put zato što mislim da se događa nešto novo, naročito nakon ujedinjenja arapskih stranaka. Nadam se pozitivnom ishodu.”

Advokat Osama Sadi kaže da će “Ujedinjena lista” biti pokretač promjena za Izraelce arapskog porijekla koji, iako čine 20 odsto izraelske populacije, nisu dovoljno zastupljeni u vladi i civilnim službama.

"Ovo je veoma velika razlika i želimo da iskoristimo ovu moć da bismo uticali na mapu Izraela i postigli, mir, demokratiju i puna prava i jednakost za naš narod.”

Prema procjenama, nijedna stranka neće osvojiti većinu od 61 poslaničkog mjesta, potrebnu za formiranje buduće vlade. Zbog toga bi stranke centra, vjerske i arapske stranke mogle da odluče o novoj vlasti.

XS
SM
MD
LG