Linkovi

Odmazda Izraela za napade kod Sinaja


Policija pregleda izraelski autobus na koji je pucano za vreme napada na granici Izraela i Egipta, 18. avgusta 2011.
Policija pregleda izraelski autobus na koji je pucano za vreme napada na granici Izraela i Egipta, 18. avgusta 2011.

Izraelski avioni napali su južni deo Pojasa Gaze, pošto je vlada jevrejske države okrivila tamošnje ekstremiste za seriju smrtonosnih napada na jugu Izraela. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u televizijskom obraćanju naciji upozorio da će svako ko napadne Izrael platiti vrlo visoku cenu.

Izraelski vojni zvaničnici tvrde da je najmanje pet osoba ubijeno u vazdušnom napadu, dok agencija Rojters prenosi da je među poginulima i vođa Narodnog komiteta za otpor, palestinske oružane frakcije.

Ranije danas, naoružani napadači izveli su niz, po svemu sudeći, korodinisanih napada na jugu Izraela u kojima je ubijeno sedam osoba. Izraelski zvaničnici kažu da su se napadi odigrali jedan za drugimu blizini granice sa egipatskim Sinajskim poluostrvom.

Kako navode, u tim napadima povređeno je 40 ljudi. Vlasti tvrde da su naoružani napadači otvorili vatru na jedan putnički autobus i privatno vozilo, zatim napali vojnu patrolu i detonirali eksploziv u blizini snaga bezbednosti.

Mediji u Izraelu javljaju da su izraelski vojnici uspeli da pronađu i ubiju sedam osumnjičenih napadača. Ministar odbrane Izraela Ehud Barak nazvao je napade terorističkim činom i baš ako i drugi zvaničnici naglasio da su napadači stigli iz Gaze, koja je pod kontorlom Hamasa, a da su u zemlju šli preko Sinajskog poluostrva. Hamas je demantovao da je umešan u napade.

XS
SM
MD
LG