Linkovi

Islamisti odbacili zahtev za odlaganje referenduma


Dobro čuvana Predsednička palata u Kairu
Dobro čuvana Predsednička palata u Kairu

Egipatski predsednik Mohamed Morsi zatražio "sveoguhvatni dijalog" sa opozicjiom, koja zahteva ukidanje dekreta i otkazivanje referenduma

Egipatska koalicija koju čine Muslimansko bratstvo i druge islamističke stranke odbacila je zahtev opozicije da pomeri referendum o kontroverznom nacrtu Ustava zakazan za 15. decembar.

Visoki zvaničnik Muslimanskog bratstva Kairat al-Šater izjavio je da referendum mora da bude održan prema planu, bez ikavih izmena ili odlaganja.

U međuvremenu, egipatski državni mediji javljaju da je predsednik Mohamed Morsi pripremio uredbu, kojom bi ponovo uveo vanredno stanje i izveo vojsku na ulice da održava mir i po potrebi privodi civile. U izveštajima se navodi da Morsi još nije izdao naredbu.

Proteklih nedelja, demonstranti masovno izlaze na ulice Kaira i drugih gradova izražavajući protivljenje dekretu koji Morsiju garantuje apsolutnu vlast.

Demonstranti, koji takođe kritikuju planirani referendum 15. decembra, sukobili su se sa pristalicama predsednika Morsija, koji je danas zatražio sveobuhvatni dijalog sa opozicijom, čiji lideri kažu da razgovori s vladom ne mogu da počnu sve dok dekret ne bude ukinut, a referendum otkazan.
XS
SM
MD
LG