Linkovi

Avganistan: ID ubila šest radnika Crvenog krsta


 ICRC ‍Afghanistan
ICRC ‍Afghanistan

Teroristi Islamske države ubili su najmanje šestoro lokalnih pripadnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, saopštile su vlasti u severnom Avganistanu.

Portparol vlade provincije Džauzan, Reza Gafuri rekao je za Glas Amerike da se napad dogodio u oblasti Kuštima i da su napadači takođe oteli dvojicu radnika Crvenog krsta.

Iz te organizacije kažu da je njihov tim u toj oblasti, koji se sastoji od tri vozača i pet službenika, krenuo da dostavi preko potrebne zalihe za stoku u oblast južno od grada Šibergan, gde su napadnuti.

Provincija Džauzan (Jowzjan) u Avganistanu
Provincija Džauzan (Jowzjan) u Avganistanu

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal nazvala je napad “stravičnim zločinom”.

Talibani su odbacili umešanost, rekavši da je napad na Međunarodni komitet Crvenog krsta zločin. “Pronaći ćemo i kazniti napadače”, rekao je portparol Talibana.

Islamska država je takođe preuzela odgovornost za jučerašnji samoubilački napad bombom u Kabulu i rekla da je ime napadača Tadžik. U tom napadu poginulo je najmanje 22 ljudi, a ranjeno 40.

Džihadisti Islamske države pokušavaju da uspostave uporište u Avganistanu te su pojačali napade širom zemlje, ciljajući uglavnom na manjinske šiite. Broj civilnih žrtava u napadima Islamske države skočio je gotovo 10 puta u 2016. u poređenju sa prethodnom godinom, prema izveštaju Ujedinjenih nacija.

Islamska država gubi strateški al-Bab u Siriji

U međuvremenu, turska vojska saopštila je da su sirijske pobunjeničke snage, uz njenu podršku, preuzele kontrolu nad strateškim brdima oko grada al-Bab koji je u rukama Islamske države.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da su turske snage i sirijski pobunjenici u utorak uveče krenuli u ofanzivu i osvojili teritoriju u zapadnim predgrađima al-Baba.

Snage sirijske vlade, kako je saopštila opservatorija, udaljene su oko 3,5 kilometra južno od al-Baba. Turske i pobunjeničke snage dolaze sa severa, dok sirijski Kurdi kontrolišu teritoriju na istoku i zapadu. Sve te grupe pokušavaju da potisnu pripadnike Islamske države, ali još nije poznato šta će se dogoditi kada al-Bab bude oslobođen od ekstremista.

Sirijska vlada već duže osuđuje turske akcije u Siriji, naročito od kad je Ankara u avgustu pokrenula operaciju “Eufratov štit”. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je ofanziva odgovor na niz napada u Turskoj i da želi da okonča pretnje koje dolaze od terorističkih organizacija kao što su Islamska država i pripadnici snaga sirijskih Kurda.

XS
SM
MD
LG