Linkovi

ISIS - razaranje bez ograničenja


Pripadnici Islamske države
Pripadnici Islamske države

I dok ekstremisti Islamske države nastavljaju svoj destruktivni put, stručnjaci kažu da su oni spremni da unište svakoga i sve što se ne uklapa u njihovu viziju.

Izgleda da nema granica zverstvima koje su počinili radikalni islamisti, u svojoj nameri da stvore svet načinjen na osnovu sopstvene interpretacije islama.

Islamska država objavila je video snimak juče na kojem navodno ekstremisti uništavaju drevna umetnička dela i građevine u gradu Mosulu na severu Iraka. Neka od njih su starija od dve hiljade godina i njihova vrednost je neprocenjiva.

Jedan muškarac koji se vidi na petominutnom snimku kaže da su statue uništene zato što su, kako je rekao, religijski idoli Asiraca i još nekih starih naroda koji nisu verovali u boga. On je rekao da je prorok Muhamed naredio uništavanje svih takvih simbola religije.

Islamska Država prati striktnu verziju sunitskog islama i ne toleriše ono što vidi kao odstupanje od Kurana. Ta grupa je uništila svete gradove šiitskih i sufi muslimana kao i hrišćanske crkve u delovima Iraka i Sirije pod njenom kontrolom. Ali uništavanje ljudskih života je ono što zabrinjava svet, mnogo više od materijalne destrukcije.

Ekstremisti su objavili uznemirujuće video snimke svoje terorističke kampanje, uključujući odsecanje glava zarobljenicima. Američki ambasador za Međunarodne verske slobode, Dejvid Seperstin, izjavio je za televiziju Alhura da oni uništavaju različite zajednice u Iraku i Siriji koje su tradicionalno živele jedne pored drugih u miru i međusobnom poštovanju.

“Oni žele čvrsto, ekstremističko tumačenje islama nametnuto svima i spremni su da proteraju ili ubiju one koji se sa njima ne slažu.”

Muslimani koji misle različito nisu pošteđeni brutalnosti, nisu ni žene i deca.

“Deca pripadnika manjina se otimaju na mnogim mestima, na mestima na kojima takozvana Islamska država ima svoju snagu. Prodaju decu na pijacama sa istaknutom cenom na njima, prodaju ih kao robove”, kaže Renate Vinter, iz Komiteta Ujedinjenih nacija za prava dece.

Ujedinjene Nacije su saopštile da deca koju zarobi Islamska država imaju brutalnu sudbinu.

“Imamo izveštaje o deci, posebno deci sa mentalnim poremećajima koja se koriste kao bombaši samubice, najverovatnije da ona toga nisu ni svesna. Postoji video snimak na kojem se vide deca, veoma mala, oko 8 godina i mlađa, kako ih treniraju da postanu vojnici.”

Ipak, radikalna islamistička propaganda izgleda da privlači neke mlade muslimane širom sveta. I dok se vlade trude da spreče ljude da putuju u Siriju i pridruže se Islamskoj državi, mnogi pozivaju na pojačane napore za borbu protiv radikalizacije.

XS
SM
MD
LG