Linkovi

Islamska država pred finansijskim kolapsom


Poslovni model Islamske države propada i ta grupa će uskoro verovatno doživeti finansijski kolaps, navode detaljne analize finansija te terorističke grupe koju su sproveli Medjunarodni centar za studije radikalizacije sa sedištem u Londonu i analitička kompanija Ernst i Jang.

Često se navodi da je Islamska država najbogatija teroristička organizacija koja je ikada postojala. Medjutim, taj opis je pogrešan kaže koautor pomenutog izveštaja Piter Numan.

“Islamska država nije samo teroristička organizacija, ona je kvazi-država, što znači da ima teritoriju, stanovništvo i da većina njihovih prihoda dolazi sa te teritorije. Ona oporezuje narod, eksploatiše naftu i krade i prisvaja imovinu ljudi koji su pobegli.”

Pošto je njihov prihod tesno vezan za teritoriju koju kontroliše, ta grupa slabi. Globalna koalicija 68 zemalja koje se bore protiv Islamske države, navodi da je ta grupa izgubila 62 odsto svoje teritorije u Iraku od 2014. kada je dostigla vrhunac, I 30 odsto u Siriji.

Iračke snage su uz podršku Sjedinjenih Država preuzele kontrolu nad istočnim delom Mosula i očekuje se da će proterati Islamsku državu iz zapadne polovine grada u predstojećim nedeljama.

“Ako Islamska država sada izgubi Mosul, koji je trgovinski centar njihovog kalifata, veliki deo njihove poreske baze će takodje biti izgubljen. I zbog toga zaključujemo da je poslovni model te organizacije blizu kolapsa, da propada i da više nije održiv”, ističe Numan.

Priroda te grupe znači da je tačna analiza teška. Ona operiše u velikoj meri na crnom tržištu gde postoji mali broj zabeleženih podataka.

Medjutim, dokazi sugerišu da je godišnji prihod Islamske države smanjen za više od polovine, sa milijardu i 900 miliona 2014. na maksimum od 870 miliona prošle godine.

Nema znakova da je ta grupa pribavila druge izvore prihoda.

“Moje predvidjanje je da će, kako se teritorija koju drži Islamska država smanjuje, ta teroristička grupa morati da pribegne onome što je činila pre nego što je imala teritoriju, a to je da se oslanja na krijumčarenje i ucene.”

Medjutim, Numan upozorava da pad prihoda možda neće ograničiti sposobnost te grupe da vrši terorističke napade van svoje teritorije.

XS
SM
MD
LG