Linkovi

Pogubljen drugi američki novinar


Ekstremistička grupa Islamska država objavila je video snimak na kome se, po svemu sudeći, vidi pogubljenje drugog američkog taoca, novinara Stivena Sotlofa.

Portparol Stejt Departmenta Džen Psaki izjavila je da američki zvaničnici proveravaju autentičnost snimka. “Ukoliko je autentičan, zgroženi smo”, rekla je Psaki.

Krajem avgusta, Islamska država objavila je mučni video snimak odsecanja glave američkom novinaru Džejmsu Foliju.

Na novom video snimku, Sotlofov ubica se obraća predsedniku Baraku Obami, navodeći da je Sotlofova smrt odmazda za američke vazdušne udare na ekstremiste. On poručuje: “Dok vaše rakete nastavljaju da pogadjaju naše ljude, naš nož će nastaviti da pogadja vrat vaših ljudi.”

Republikanski kongresmen Ed Rojs i demokratski kongresmen Eliot Engl osudili su ubistvo i pozvali na formiranje medjunarodne koalicije kako bi se porazila ekstremistička grupa. Engel je upozorio da će ekstremisti, ukoliko ne budu poraženi, napadati zemlje širom sveta. Američki zakonodavac je najviši po rangu demokrata iz Odbora za spoljnopolitičke odnose Predstavničkog doma.

Stiven Sotlof je zarobljen u Siriji u avgustu 2013, oko godinu dana pošto je Foli postao talac Islamske države. Sotlof je radio za magazine Tajm i Forin Polisi (Foreign Policy).

Prošlog meseca Sotlofova majka Širli direktno je apelovala na vodju ekstremističke grupe, Abu Bakra al-Bagdadija, da pusti na slobodu njenog sina.

Na video snimku Sotlofovog pogubljenja, kao i u slučaju ubista Folija, njegov ubica nosi crnu odeću ali mu je lice skriveno. Na kraju snimka, ubica preti da će ubiti još jednog taoca, Britanca Dejvida Kotorna Hejnsa. Još nije jasno kada je video snimljen.

Grupa Islamska država zauzela je velike delove zemlje na istoku Sirije i u severozapadnom Iraku, proglašavajući to područje “kalifatom”. SAD od početka avgusta vrše vazdušne udare na njene položaje u koordinaciji sa iračkom vladom.

Organizacija Amnesti Internešnl danas je saopštila da ima dokaze da ekstremisti Islamske države sprovode sistematsku kampanju etničkog čišćenja u severnom Iraku, vršeći ratne zločine, što uključuje masovna ubistva i otmice.

XS
SM
MD
LG