Linkovi

Islamska država "na ivici poraza" u Raki


Borci Sirijskih demokratskih snaga na ulicama Rake, 17. oktobra 2017.
Borci Sirijskih demokratskih snaga na ulicama Rake, 17. oktobra 2017.

Sirijske demokratske snage saopštile su u utorak da su preuzele kontrolu nad poslednjim preostalim delovima Rake u Siriji od ekstremista Islamske države, dok koalicija koju predvode SAD navodi da je grad „na ivici da bude oslobođen.“

Portparol SDF-a, sirijskih snaga sastavljenih od kurdskih i arapskih boraca, rekao je novinarima da su sukobi u Raki završeni. Borci SDF-a upali su u stadion koji je bio poslednja baza Islamske države u tom gradu, nakon što su osvojili bolnicu koja je takođe služila kao komandni centar

Ofanziva protiv ekstremista u Raki počela je u junu, a koalicija predvođena Sjedinjenim Državama je pružala različite vrste podrške uključujući i izvođenje vazdušnih udara. Portparol koalicije, pukovnik Rajan Dilon saopštio je na Tviteru da je Raka sada 90% pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga. On je rekao da se procenjuje da je u gradu ostalo oko stotinu boraca Islamske državei da se očekuje da će borci SDF-a nailaziti na džepove otpora.

Raka je de fakto prestonica Islamske države, mesto gde je militantna grupa planirala napade u inostranstvu, proslavljala svoje pobede u Iraku i Siriji i vršila pogubljenja. Islamska država i dalje kontroliše područja oko istočne provincije Deir el-Zur i na jugu doline reke Eufrat.

Uprkos tome što je SDF preuzeo kontrolu nad Rakom, humanitarna kriza u tom delu zemlje se i dalje pogoršava, upozorava humanitarna organizacija “Spasimo decu”. Direktorka grupe Sonja Kuš saopštila je da je “humanitarna kriza veća nego ikad”. Organizacija navodi da je oko 270.000 ljudi koji su pobegli iz Rake i dalje potrebna pomoć u kampovima koji “pucaju po šavovima”. Većina raseljenih osoba verovatno će ostati u tim kampovima više meseci ako ne i godina, a uslovi su “mizerni” i porodice nemaju dovoljno hrane, vode i lekova, ističe organizacija “Spasimo decu”.

XS
SM
MD
LG