Linkovi

Kurdi pronašli masovnu grobnicu Jazida


Kurdske Pešmerga snage u Iraku

Snage iračkih Kurda su saopštile da su pronašle masovnu grobnicu u kojoj je sahranjeno 25 pripadnika manjine Jazida, koje su, kako se veruje, ubili ekstremisti Islamske države

Funkcioneri su naveli da su Pašmerga kurdski borci pronašle tu grobnicu juče, sa telima muškaraca, žena i dece.

Pobunjenici Islamske države su, kako se veruje, ubili stotine pripadnika Jazida i sahranili žive neke od žrtava. Oko 300 žena je oteto kao roblje.

U medjuvremenu, sudbina jordanskog vojnog pilota kojeg drži Islamska država je i dalje neizvesna. Jordanski kralj Abdulah II je juče rekao da njegova zemlja čini sve što može da spasi Muata Al Kaseasbeha, kojeg opisuje kao „heroja“.

Aman je obnovio obećanje da će, ukoliko dobije dokaz da je taj pilot još uvek živ, osloboditi Sadžidu Al Rišavi, iračku pripadnicu pobunjeničkih snaga, inače osudjenu na smrt. U medjuvremenu, džihadisti su prekjuče pogubili japanskog novinara Kendži Gotoa.

Rinko Džogo, supruga ubijenog Japanca, je danas rekla da je očajna zbog njegove smrti. Medjutim, istovremeno je ukazala kako je „izuzetno ponosna zbog postupaka svog muža, koji je izveštavao o patnjama ljudi u konfliktnim oblastima poput Iraka, Somalije i Sirije.“

XS
SM
MD
LG