Linkovi

Obama traži novo odobrenje za napade


Predsednik SAD Barak Obama

Američki predsednik zatražiće od lidera u Kongresu posebno odobrenje za vazdušne napade na položaje Islamske države u Iraku i Siriji

Predsjednik Barak Obama, koji će sjutra sa kongresnim liderima razgovarati u Bijeloj kući, tražiće posebno odobrenje za vazdušne napade koje koalicija, predvođena Sjedinjenim Državama, izvodi na položaje pripadnika Islamske države u Iraku i Siriji.

Kada je Obama u septembru prvi put najavio vazdušnu kampanju, iskoristio je kongresno odobrenje na koje se prije više od deceniju pozvao tadašnji predsjednik Džordž Buš u borbi protiv Al Kaide nakon terorističkih napada 2001. godine.

Obama je na jučerašnjoj konferenciji za novinare međutim poručio da je vrijeme da se to odobrenje “ažurira” kako bi odgovaralo aktuelnoj bobi, a ne onima iz prošlosti. On je naglasio da je američkim vojnim snagama potrebna podrška i Bijele kuće i Kongresa.

U međuvremenu, Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su koalicione snage sinoć izvele vazdušne napade na druge dvije ekstremističke organizacije, Nusra front u sjeverozapadnoj sirijskoj pokrajini Idlib, te Ahrar al-Šam duž granice sa Turskom. Mete dosadašnjih dnevnih napada uglavnom su bili položaji Islamske države u sjevernoj i istočnoj Siriji.

XS
SM
MD
LG