Linkovi

Preko 800 mrtvih u Kobaniju tokom kopnenih sukoba


Kurdske izbeglice iz Kobanija posmatraju kako se gusti dim vije iznad tog grada, 26. oktobar, 2014.

Sirijski aktivisti navode da je preko 800 ljudi ubijeno u kopnenim sukobima u Kobainju u šestonedeljnom sukobu izmedju ekstremista islamske države i kurdskih boraca za kontrolu sirijskog grada Kobanija.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je danas saopštila da su stradali gotovo 500 džihadista i preko 300 Kurda. Pored toga još 550 ljudi, pretežno islamskih boraca je ubijeno u Amerikancima predvodjenim prošlomesečnim vazdušnim napadima.

Ista grupa navodi da je 21 civil ubijen tokom kopnenih sukoba, ali najveći deo stanovništa Kobanija je pobegao u izbeličke logore u Turskoj, čiju granicu je prešlo preko 200.000 ljudi.

Američki borbeni mlaznjaci danas su nastavili bombardovanje pozicija Islamske države dok se veliki oblak dima dizao iznad neba u Kobaniju. Kurdski borci su osujetili džihadiste koji su pokušali da zauzmu granični prelaz iz Turske ka Siriji.

U medjuvremenu Irak je saopštio da su njegove snage, uz podršku šiitskih paravojnih snaga ponovo zauzele grad Jurf al Sakhar, 50 kilometara južno od Bagdada koji je u julu pao u ruke Islamske države.

Irački premijer Hadjer Al Abadi je nazvao to dostignuće "fatalnim udarcem" za islamsku državu.

XS
SM
MD
LG