Linkovi

Nastavljena kampanja protiv Islamske države


Borbeni avioni koalicionih snaga, predvođenih Sjedinjenim Državama

Američki borbeni avioni nastavljaju da bombarduju ekstremiste Islamske države koji se sa kurdskim snagama bore za kontrolu sirijskog grada Kobani, na granici s Turskom.

Američka centralna komanda saopštila je da je tokom noći izvela 18 vazdušnih napada i uništila brojne borbene položaje pobunjenika, takođe pogodivši 16 zgrada u kojima su se nalazili džihadisti.

Na zemlji, pripadnici kurdskih paravojnih formacija i ekstremisti Islamske države vode žestoke borbe na ulicama Kobanija. Britanska opservatorija za ljudska prava, koja ima svoje izvore unutar Sirije, saopštila je da su kurdski borci ponovo zauzeli dva položaja Islamske države i potisnuli ekstremiste iz nekoliko ulica. Međutim, ista grupa navodi da ekstremisti i dalje kontrolišu oko pola grada.

U Iraku, vladine bezbednosne snage bore se da zadrže kontrolu nad Amrijat al-Faludžom, gradićem 35 kilometara zapadno od Bagdada, u pokrajini Anbar. Šef lokalne policije kaže da su džihadisti prišli gradu s tri strane i praktično ga drže po opsadom, ali je vlada danas poslala dodatne trupe na tu lokaciju. U Vašingtonu, američka vojska je dala ime kampanji protiv Islamske države nazivajući je "Inherent Resolve", odnosno "Urođena odlučnost".

XS
SM
MD
LG