Linkovi

Obama i vojni lideri o strategiji protiv ISIS


Turski tenkovi patroliraju granicom sa Sirijom
Turski tenkovi patroliraju granicom sa Sirijom

Predsednik Barak Obama i američki vojni komandanti razgovaraće danas sa ministrima odbrane 22 države, među kojima je i Turska, o koalicionim naporima da se poraze pripadnici Islamske države u Iraku i Siriji

Portparol načelnika Generalštaba združenih snaga američke vojske Martina Dempsija, rekao je da će na sastanku u vazduhoplovnoj bazi Endrjuz, blizu Vašingtona, razgovarati o trenutnim operacijama i budućoj strategiji.

Sjedinjene Države saopštile su da su vazdušni napadi na položaje Islamske države usporili napredovanje ekstremista koji pokušavaju da potisnu kurdske borce i osvoje sirijski pogranični grad Kobani.

Američka centralna komanda navela je međutim da je i dalje neizvjestan ishod sukoba. Američki borbeni avioni, uz podršku snaga Saudijske Arabije, izveli su 21 napad na Islamsku državu juče i danas, da bi spriječili ekstremiste da dovuku pojačanja i zalihe u Kobani i osnaže napade na kurdske položaje.

Aktivisti u regionu navode i da su kurdski borci osvojili strateško brdo blizu grada, odakle su uklonili crnu zastavu te terorističke organizacije. Francuski predsjednik Fransoa Oland upozorio je međutim da bi terorosti mogli da osvoje Kobani u bilo kom trenutku i pozvao Tursku da otvori granicu sa Sirijom kako bi kurdske snage mogle da dobiju pojačanje.

XS
SM
MD
LG